01.06.2019 - 12:14
|
Actualització: 01.06.2019 - 19:16
L’experiència ‘Benvinguts a Pagès’ torna a Catalunya aquest cap de setmana. La gran festa de la pagesia catalana celebra aquest 2019 la quarta edició i suma més de 55.000 visitants en les tres edicions anteriors. Conèixer vaques de raça Bruna del Pirineu, acompanyar els pagesos d’una horta ecològica de Girona, descobrir les darreres embarcacions de pesca a la Barceloneta o bé posar-se el vestit d’apicultor per entendre el procés d’elaboració de la mel a les Garrigues són algunes de les activitats proposades. La iniciativa de país permet a un públic molt ampli experimentar la vida a pagès, redescobrir l’origen dels productes que es consumeixen cada dia i omplir el rebost.
El cap de setmana de ‘Benvinguts a Pagès’ gira al voltant de les visites gratuïtes a prop de 200 granges i explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de Catalunya. L’experiència es complementa amb la participació de més de 130 restaurants, que ofereixen el menú ‘Benvinguts a Pagès’ amb productes de temporada i de proximitat, i les estades a més de 200 allotjaments rurals. Finalment, durant el primer cap de setmana de juny també es programen més d’un centenar d’activitats complementàries (fires gastronòmiques, visites guiades, col·loquis, concerts, passejades i exposicions, entre d’altres).
Una oferta per a totes les edats
L’esdeveniment es dirigeix a un públic divers i transversal. Des de públic familiar, en què els nens i nenes són protagonistes tot descobrint l’origen dels aliments i tenen contacte amb els animals, al públic foodie, que busca els productes més saborosos i autèntics sobre el terreny, que són de proximitat i sense intermediaris. Les visites guiades gratuïtes s’ofereixen sense reserva prèvia i acaben amb un tast de productes que els visitants poden adquirir, tot seguit, i emportar-se a casa. A través de la pàgina web www.bengingutsapages.cat el públic pot planificar les visites per territoris o bé per productes i escollir qualsevol de les propostes de granges i pagesos inscrites.
Aquest any s’incorpora com a novetat l’opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. L’oferta de productes de proximitat i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, cereals, carn, peix, oli, mel i cereals, entre d’altres, és molt completa. L’experiència obté una bona acollida del públic, que puntua les visites amb una nota mitjana que supera el 9.
El cap de setmana de portes obertes de la pagesia desestacionalitza el turisme i potencia el redescobriment del territori en una experiència rodona en què també s’incorporen rutes. Els itineraris faciliten les visites del cap de setmana o bé d’una única jornada a partir de propostes concretes gastronòmiques i d’interès patrimonial i natural.
‘Benvinguts a Pagès’ és una iniciativa de la Generalitat, en una actuació coordinada del Departament d’Agricultura a través de Prodeca, el Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, i de la Fundació Alícia. Hi col·laboren els consells comarcals, consorcis i oficines de turisme així com nombroses entitats i associacions del sector d’arreu de Catalunya.