Benitatxell qualifica l’aigua de no potable per l’efecte de la sequera

  • És el segon municipi del País Valencià, després de Teulada, que qualifica l'aigua de no potable

VilaWeb

Europa Press / Redacció

09.08.2024 - 19:58
Actualització: 09.08.2024 - 22:31

L’Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell (Marina Alta) ha decretat la no potabilitat de l’aigua per l’efecte de la sequera. A causa de l’excés de sals derivat de la intrusió marina, per la qual cosa no ha de ser consumida i els únics usos permesos són els de neteja i higiene personals. Es tracta del segon municipi del País Valencià, després de Teulada, de la mateixa comarca, que qualifica l’aigua de no potable.

Així ho ha decretat el consistori en un bàndol signat pel batlle, Miguel Ángel García Buigues. La decisió arriba a conseqüència de la situació de sequera patida en els últims dos anys, que ha provocat la salinització del seu principal aqüífer. Assenyala que malgrat “realitzar les actuacions al seu abast” —que estan recollides en el Pla Especial de Sequera que el Consorci d’Aigües Teulada-Benitatxell va aprovar i va remetre a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer abans de l’estiu—, els últims resultats analítics mostren unes concentracions dels paràmetres de sodi i clorurs en l’aigua superiors als màxims permesos per la legislació tècnica sanitària vigent (RD 3/2023)”.

A mitjan passat mes de juny, l’ajuntament va comunicar a la població que la situació de sequera estava afectant “greument” la qualitat de l’aigua dels pous i, passats dos mesos i “malgrat les actuacions preventives realitzades, no ha permès millorar la situació de la qualitat hídrica per al proveïment”.

“No existeix cap altre paràmetre que excedeix els llindars de potabilitat establerts, sent únicament el problema de la no potabilitat l’excés de sals derivat de la intrusió marina. No hi ha existència d’altres paràmetres químics i biològics de caràcter tòxic i patògens”, ha detallat.

L’Ajuntament ha apuntat que aquesta situació es mantindrà mentre les condicions climatològiques no canvien i puguen permetre la recàrrega dels aqüífers, o una vegada les altes demandes d’aigua a l’estiu baixen. Sobre aquest tema, ha afegit que en aquesta última línia es prendran accions correctives, contemplades en el Pla de Sequera, com la supressió de consums municipals no essencials i la baixada de les pressions en el proveïment.

Ha pregat a la ciutadania que realitze un ús responsable de l’aigua. A més, l’ajuntament espera que els projectes que tenen previst el seu començament en el quart trimestre del 2024, entre els quals ha citat l’execució de la nova dessaladora i de les noves captacions d’aigua i canonades de transport, ajuden a gestionar aquests episodis.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem