Bellvitge incorpora una tècnica pionera per a la reconstrucció del mugró en pacients de càncer de mama

  • La tècnica vol ajudar les dones que han passat per un procés oncològic a recuperar l'autoestima

VilaWeb

Redacció

13.09.2022 - 16:57

L’equip de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha practicat per primera vegada a Catalunya una reconstrucció amb una pròtesi de mugró feta a mida en una pacient a qui se li havia realitzat una mastectomia per càncer de mama. En els darrers anys, les tècniques de reconstrucció s’han centrat en la mama i la reconstrucció clàssica de mugró es feia amb teixit propi de la pacient. Tot i això, en un percentatge molt alt de pacients, a conseqüència de la pressió dels sostenidors, s’acaba aixafant i resultava un mugró sense projecció. Ara, amb aquesta nova tècnica s’afavoreix que les pacients que han superat un càncer puguin deixar enrere tant les seqüeles físiques com emocionals.

La tècnica és mínimament invasiva i es realitza en una intervenció ambulatòria i amb anestèsia local d’uns quinze minuts. Consisteix en implantar una innovadora pròtesi de polietilè no porós, que es personalitza per a cada pacient. Aquest dispositiu permanent es col·loca per sota de la pell a mode de botó de mugró. Entre tres mesos i sis, es realitza la micropigmentació per donar-li color, aconseguint que quedi natural. La pròtesi que s’utilitza ha estat creada per la cirurgiana gallega especialista en patologia mamària, Cristina Varela.

Segons els metges, més enllà de la prioritat de tractament i control de la malaltia, el procés de restaurar el pit és clau per al benestar emocional de moltes pacients de càncer de mama. “No es limita a una millora estètica, sinó que l’absència del mugró els recorda la malaltia. Comptar amb aquest implant els permet tancar el cicle del procés de càncer de mama i continuar amb la seva vida”, explica la cap de Cirurgia Plàstica i Reparadora de Bellvitge, Anna López.

Després d’aquesta primera experiència, actualment s’estudia que la intervenció formi part de la cartera de serveis de l’hospital públic en els mesos vinents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor