Bel·lerofont, Pegasus i la Quimera de Pedro Sánchez

  • Polítics, empresaris i banquers haurien de fer revisar els seus mòbils. Quan vegis la barba de ton veí xollar, posa la teva a remullar

Gemma Pasqual i Escrivà
03.05.2022 - 21:30
Actualització: 03.05.2022 - 22:00
VilaWeb

Explica la llegenda que un rei desitjava la mort del príncep Bel·lerofont i el va enviar a enfrontar-se a molts perills. El més temible de tots era un monstre que s’anomenava Quimera, que tenia l’agilitat d’una cabra de muntanya, el poder d’un lleó i l’astúcia d’una serp, segons va escriure Homer; una criatura gairebé indestructible. Per ajudar-lo, Atenea, la deessa de la guerra, li va lliurar una brida màgica per a domar un animal fabulós: Pegàs, un cavall alat. Gràcies a ell, Bel·lerofont va matar Quimera i es va convertir en un famós heroi, però també en un dels més orgullosos i arrogants, fins al punt que ell mateix va decidir que havia de tenir un lloc a l’Olimp, la muntanya on vivien els déus, i muntat en Pegàs va volar fins allà. Cosa que no va agradar gens a Zeus, que li va enviar un tàvec, que va picar Pegàs. Enfurismat, va fer descavalcar Bel·lerofont, que fou expulsat de l’Olimp i convertit en un indigent errant fins a la seva mort. I així va acabar la història d’aquest heroi. En canvi, Pegàs sí que va arribar a l’Olimp i Zeus el va transformar en una constel·lació.

Molts segles després, l’empresa tecnològica d’origen israelià Grup NSO ha modernitzat el famós cavall alat i l’ha convertit en un programari espia. Segons ells, és una eina potent per a perseguir criminals i terroristes, per la qual cosa només es ven en agències estatals i governs. Tot i això, i malgrat que NSO ho negui, la realitat és que Pegasus és un instrument potent d’espionatge i vigilància massiva que ha estat utilitzat per intentar silenciar periodistes, atacar activistes o perseguir la dissidència. Les investigacions fetes per Citizen Lab, Access Now, Amnistia Internacional i Forbidden Stories ho demostren.

El dia 18 del mes passat, Citizen Lab denunciava, amb el suport d’Amnistia Internacional, l’espionatge d’almenys seixanta-cinc telèfons pertanyents a figures polítiques catalanes, els seus familiars, advocats, representants de la societat civil i d’organitzacions no governamentals, totes vinculades a l’independentisme català. A hores d’ara ja sabem que n’hi ha molts més. Aquesta denuncia s’afegia a moltes més sobre la utilització il·legítima i il·legal de Pegasus, des del juliol del 2021, després d’una filtració de dades que va deixar al descobert que almenys 50.000 números de telèfon a tot el món havien estat infectats amb aquest spyware. Darrerament, hem sabut que Pedro Sánchez i Margarita Robles també han estat espiats.

En quants diners podríem valorar el cavall alat? I la famosa constel·lació? No ho sabem. Però el programari espia sí que té un preu, i és molt elevat. Seria molt ingenu pensar que l’estat espanyol s’ha gastat tots aquests diners per espiar només el món independentista. Polítics, empresaris i banquers haurien de fer revisar els seus mòbils. Quan vegis la barba de ton veí xollar, posa la teva a remullar.

És molt greu que el telèfon del president de l’estat espanyol hagi estat hackejat, però encara és més greu que el president del govern espanyol sigui el màxim responsable de l’espionatge de centenars de ciutadans, a qui han estat violats els drets fonamentals.

Pedro Sánchez no ha pogut matar la Quimera del Sistema, més poderosa que mai. Les clavegueres de l’estat el van engolint de mica en mica i la merda li arriba al coll. La incompetència del govern de Sánchez és palesa, el president del govern espanyol ha pecat d’arrogant ben igual que el príncep Bel·lerofont i, tard o d’hora, abandonat pels déus, serà expulsat de l’Olimp.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor