Bèlgica validarà finalment el CETA entre la UE i Canadà

  • Ho ha anunciat el primer ministre belga i ho hauran d'aprovar els parlaments regionals

VilaWeb
Redacció
27.10.2016 - 15:41
Actualització: 27.10.2016 - 23:38

El parlament de Valònia ha retirat el vet a l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà. Ara Bèlgica, com a estat, ja pot signar el pacte. Ho ha anunciat el primer ministre belga, Charles Michel, que diu que tots els parlaments ja estan en disposició d’aprovar l’acord demà a mitjanit. ‘És un pas important per a la UE i el Canadà’, ha dit Michel.

Ara cal que els parlaments de flamenc i való aprovin l’acord, que ja es podrà ratificar en una cimera entre la Unió Europea i el Canadà. Segons Michel, el govern belga i els màxims dirigents de Flandes i Valònia han pactat un nou text que permet d’esvair els dubtes i preocupacions sobre importacions agrícoles i els tribunals d’arbitratge que intervenen en els contenciosos entre empreses i estats. Michel ha conclòs que ‘és un acord molt important per a les empreses, per a l’activitat econòmica i per a Bèlgica. Un pacte que val 12.000 milions d’euros’.

Valònia, amb una població de 3,6 milions d’habitants, volia que l’acord de lliure comerç amb el Canadà, el més ambiciós negociat fins ara per la Unió Europea, tingués més protecció dels drets laborals, ambientals i dels consumidors. El CETA preveu d’eliminar gairebé tots els aranzels pel comerç entre el Canadà i la Unió Europea, i els defensors asseguren que faria créixer els intercanvis d’un 20%.

El vet de Valònia havia aixecat crítiques entre els partits més grans del Parlament Europeu, especialment al grup popular, però s’havia vist amb optimisme des de les esquerres, que s’oposen a aquest tractat de lliure comerç i també al TTIP, que es negocia amb els Estats Units.

Els eurodiputats catalans Josep-Maria Terricabras, Ernest Maragall i Ernest Urtasun van enviar la setmana passada una carta conjunta a la comissària de comerç de la UE, Cecilia Malmström, en què informaven que el Parlament de Catalunya, en una votació el 6 d’octubre, també s’havia pronunciat contra de la signatura del CETA i va demanar d’aturar les negociacions del TTIP.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor