16.05.2018 - 10:42
|
Actualització: 16.05.2018 - 12:13
La fiscalia belga ha demanat a la Cambra del Consell, tribunal de primera instància, que refusi l’euroordre dictada pel jutge del Suprem, Pablo Llarena, de manera que els consellers Meritxell Serret, Toni Comín i Lluís Puig no siguin lliurats a l’estat espanyol. La fiscalia belga esgrimeix defectes de forma i errors greus en la correspondència que ha mantingut amb el jutge espanyol. El magistrat de la Cambra del Consell ha acceptat la petició de la fiscalia, tal com ha confirmat el conseller Comín davant el Palau de la Justícia.
—Llegiu l’argumentació de la fiscalia belga en aquest document.
El mecanisme de les euroordres implica que, abans de ser emeses, cal que la justícia que reclama una persona hagi dictat prèviament un ordre de detenció dins el territori del seu estat. En la documentació del cas dels consellers que Llarena ha enviat a Brussel·les no hi consta aquest pas previ. Quan la fiscalia ha demanat en què sostenia l’euroordre, el jutge ha respost que en la interlocutòria de processament.
Contra Puigdemont i els consellers del seu govern exiliats hi ha una ordre de detenció per al territori espanyol, però emesa per la magistrada Carmen Lamela de l’Audiència espanyola, que va servir per a justificar la primera euroordre que fou retirada. Llarena, doncs, incorre en un defecte de forma perquè no ha dictat cap ordre detenció espanyola pròpia.
‘Pot semblar un problema estrictament formal, però aquí hi ha un problema de fons. L’estat espanyol ha de deixar d’abusar del dret penal i les euroordres. Ja n’hi ha prou, això no ho fa una democràcia madura’, ha declarat Comín als mitjans de comunicació. Ara el jutge aixecarà les mesures cautelars que afecten els consellers, que fins ara no podien sortir del territori belga sense permís i havien de comunicar a la justícia qualsevol canvi de domicili.
Un dels advocats de la defensa, Jaume-Alonso Cuevillas, ha declarat després de la vista a TV3 que, amb aquesta decisió, tots tres consellers queden sense cap mesura cautelar sobre ells i amb llibertat de moviments. Ha dit que podria ser que Llarena tornés a emetre una altra euroordre per mirar de resoldre els defectes de forma que tenia l’anterior, però ha precisat que seria un cas insòlit i que seria un ridícul judicial. ‘És increïble que quan es cursa una segona euroordre hi hagi uns defectes tan clars de forma i que no s’hagin esmenat malgrat els hagin donat l’oportunitat’.
Carles Puigdemont, de Berlín estant, ha reaccionat immediatament a la notícia. En un piulet ha escrit: ‘Bona notícia de Bèlgica! Felicitats, companys!’
Bona notícia de Bèlgica! Felicitats companys @PuigGordi , @toni_comin i @MeritxellSerret https://t.co/cJ6jMmyBbI
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) May 16, 2018