20.05.2019 - 17:25
|
Actualització: 20.05.2019 - 19:33
El govern belga ha refusat de renovar la targeta d’identitat especial (TIE) de vuit funcionàries espanyoles que treballen a l’ambaixada d’Espanya a Bèlgica des de fa gairebé quaranta anys. En un comunicat, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) explica que el govern belga, en contra del criteri que seguia des del 1980, ha al·legat que feia massa anys que les funcionàries eren al país i, per tant, ja no tenien consideració de personal diplomàtic, sinó de mer personal administratiu. És per això que els exigeix que tributin a Bèlgica –fins ara tributaven a Espanya– com a residents estrangeres.
Segons que denuncia el sindicat espanyol, això implicarà, a més de pèrdues econòmiques, perdre la inviolabilitat diplomàtica. La CSIF n’ha demanat explicacions i ha sol·licitat al govern espanyol que hi intercedeixi. El Ministeri de Treball espanyol troba que una via ‘raonable’ per a resoldre aquesta situació seria renovar l’acreditació per un nombre limitat d’anys.
En un escrit tramès al sindicat, el govern espanyol diu que, des del 2015, el personal espanyol desplaçat només pot romandre cinc anys a l’exterior, de manera que situacions com aquesta no es repetiran. El Ministeri de Treball ha remès el cas al d’Afers Estrangers, que és el competent de la interlocució amb Bèlgica.
D’ençà de l’any 1980, la Direcció de Protocol del Ministeri d’Afers Estrangers belga acreditava aquestes funcionàries com a personal tècnic i administratiu de l’ambaixada d’Espanya i amb residència no permanent, en aplicació de la Convenció de Viena que recull els privilegis i immunitats d’aquest col·lectiu. Ara la CSIF ha presentat un escrit perquè el govern espanyol defensi les afectades, que considera que són als ‘llimbs jurídics’.