04.10.2017 - 03:51
|
Actualització: 19.10.2017 - 12:52
Aquestes darreres hores, un seguit de governs europeus s’han afegit a les crítiques contra el govern espanyol per la repressió a Catalunya.
El primer ministre belga Charles Michel va ser el primer de fer-ho. I va reclamar diàleg polític.
Violence can never be the answer! We condemn all forms of violence and reaffirm our call for political dialogue #CatalanReferendum #Spain
— Charles Michel (@CharlesMichel) 1 d’octubre de 2017
Per una altra banda, el ministre d’interior belga, Jan Jambon, es demanava on és Europa i per quina raó no responia a les agressions contra Catalunya:
“Waar blijft Europa met het veroordelen van het geweld?” @JanJambon over het Catalaans referendum #deochtend https://t.co/4iz4jefTQ7 pic.twitter.com/UgAmeenGAE
— Radio 1 (@radio1be) 2 d’octubre de 2017
A la declaració del primer ministre belga, s’hi va afegir immediatament la del primer ministre eslovè, Miro Cerar, que es va declarar preocupat per la situació de Catalunya arran de la repressió espanyola.
I am concerned about situation. I call for political dialogue, rule of law and peaceful solutions. #CatalanReferandum #Spain
— dr. Miro Cerar (@MiroCerar) 1 d’octubre de 2017
El president del parlament eslovè, Molan Brgelz, va afirmar que Catalunya té el dret d’autodeterminació i va anunciar que cridaria l’ambaixador d’Espanya per demanar explicacions sobre la repressió.
Dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora: “Katalonci imajo pravico do samoodločbe” https://t.co/IjC4UnB8Re #Catalonia #referendum
— Mladina (@SpletnaMladina) 1 d’octubre de 2017
També Miha Lobnik, advocat del Principi d’Igualtat d’Eslovènia, una institució oficial de defensa dels drets dels ciutadans de la república, va expressar amb claredat la seva repulsa. Lobnik es demanava si els eslovens volien formar part d’una Unió Europea que permetia aquest tractament als catalans:
Do we want to be part of that Union in which member states send police to hurt voters expressing their will #Katalonia #ReferendumCatalan ?
— Miha Lobnik (@MihaLobnik) 3 d’octubre de 2017
El president finlandès, Sauli Niinistö, va publicar diumenge mateix una declaració a Twitter afirmant que la situació de Catalunya era molt delicada i que calia una negociació. Niinistö reclama amb claredat que s’acabin les amenaces:
Niinistö IS:lle: Katalonian tilanne näyttää vakavalta, helposti alku johonkin hyvin hankalaan. Kierre katkaistava. Keskustelut aloitettava.
— TPKanslia (@TPKanslia) 1 d’octubre de 2017
El ministeri d’Afers Estrangers finlandès augmentava el to de la protesta poc després: ‘La violència a Catalunya és inacceptable’:
FM Timo #Soini: Violence in #Catalonia is unacceptable. Dialogue and respect for legality needed as a way out.
— Ulkoministeriö (@Ulkoministerio) 1 d’octubre de 2017
També diumenge el ministre d’Afers Estrangers de Lituània, Linas Linkevicius, va fer pública una declaració en què afirmava que la violència no ajudaria a resoldre el problema català i reclamava al govern de Rajoy que dialogués amb ‘el seu poble’.
Emotianal charge is strong, wounds of mistrust deep,dialogue w own people is a must for #Spain.Violence will not help. #CatalonianReferendum
— Linas Linkevicius (@LinkeviciusL) 1 d’octubre de 2017
En la mateixa línia, el Ministeri d’Afers Estrangers noruec expressava preocupació pels fets i per una possible escalada de la violència.
Statssekretær @MaritRsla: Bekymret for voldsbruken vi har sett i #Catalonia i dag og for en ytterlige eskalering av situasjonen
— Utenriksdepartement (@Utenriksdept) 1 d’octubre de 2017
A la República Txeca era el portaveu del govern qui expressava la protesta. Martin Ayrer es demanava públicament, i irònicament, si les imatges que anaven arribant i eren publicades a la premsa txeca eren realment del 2017 i d’un estat membre de la Unió Europea.
Záběry, z kterých mrazí. Opravdu jsou z roku 2017? Opravdu z členské země EU? https://t.co/0JrKb2Q4yZ
— Martin Ayrer (@MartinAyrer) 1 d’octubre de 2017
Per un altra banda, ahir el primer ministre d’Irlanda va acceptar la demanda presentada al seu parlament per Gerry Adams i telefonarà al primer ministre espanyol Mariano Rajoy per expressar la queixa del seu país arran de la violència descarregada contra el referèndum
Irish Premier agrees to call by @GerryAdamsSF TD in Dáil (Irish Parliament) to raise #CatalanReferendum with Spanish Premier Rajoy #EU pic.twitter.com/DbxsCTkN2z
— An Phoblacht (@An_Phoblacht) 3 d’octubre de 2017
Aquestes reaccions s’afegeixen a les anteriors, com la del portaveu del primer ministre d’Hongria, que ja va dir després de la detencions del 20 de setembre que calia respectar el resultat del referèndum català. I també a la de països com ara França, el Regne Unit, Dinamarca, Itàlia o Alemanya, on hi ha hagut reaccions de polítics destacats.