Bèlgica.- Bèlgica diu que els Països Baixos va detectar fipronil en ous al novembre del 2016

  • El ministre belga d'Agricultura, Denis Ducarme, ha assegurat aquest dimecres que les autoritats dels Països Baixos van tenir coneixement de l'existència de l'insecticida fipronil en ous contaminats al novembre del 2016 i no ho van comunicar.

VilaWeb
Redacció
09.08.2017 - 15:43

BRUSSEL·LES, 9 (EUROPA PRESS)

El ministre belga d’Agricultura, Denis Ducarme, ha assegurat aquest dimecres que les autoritats dels Països Baixos van tenir coneixement de l’existència de l’insecticida fipronil en ous contaminats al novembre del 2016 i no ho van comunicar.

“L’AFSCA ha rebut de forma no oficial informacions internes de l’agència holandesa, un informe de l’agència holandesa transmès al seu ministre que constata la presència de fipronil en ous holandesos des de la fi de novembre del 2016”, ha afirmat durant la seva compareixença davant la comissió d’Economia i Agricultura del Parlament federal.

El titular belga d’Agricultura, segons ha recollit la cadena francòfona RTBF, ha assenyalat que els Països Baixos no va comunicar oficialment aquest descobriment, al mateix temps que ha demanat al seu homòleg holandès, Martijn Van Dam que expliqui aquesta falta d’informació.

“Quan un país com els Països Baixos, un dels més grans exportadors d’ous, no transmet aquesta informació suposa un veritable problema”, ha afegit el ministre belga.

A més, ha indicat durant la seva compareixença que ha parlat sobre aquesta falta d’informació tant amb el seu homòleg alemany, Christian Schmidt, i amb el comissari de Salut i Seguretat Alimentària, Vytenis Andriukaitis.

“Tindré ràpid contacte telefònic amb el meu col·lega holandès per tenir un contacte franc i directe en aquest sentit i animar-los a unir-se a la cooperació sobre la base d’un intercanvi més fluït d’informació possible”, ha expressat.

Tant Ducarme com la ministra de Sanitat, Maggie De Block, han comparegut aquest dimecres davant la comissió parlamentària per explicar l’actuació del Govern i presentar un informe de l’Agència federal per a la Seguretat en la Cadena Alimentària (AFSCA) sobre la crisi dels ous contaminats per fipronil, un insecticida l’ús del qual està prohibit per a l’alimentació a la Unió Europea.

L’escàndol ja s’ha estès a set països europeus (Països Baixos, Bèlgica, Alemanya, Suïssa, Suècia, França i el Regne Unit) i des que es va detectar l’existència d’ous contaminats en aquests països s’han retirat milions d’ous.

Bèlgica va ser el primer país que va notificar a les autoritats europees que havia detectat fipronil en alguns ous, a pesar que l’AFSCA ha afirmat que disposava de les primeres informacions en aquest sentit des del 2 de juny.

BRUSSEL·LES DIU QUE ELS PAÏSOS SÓN ELS RESPONSABLES D’INVESTIGAR

Per la seva banda, la Comissió Europea ha emfatitzat aquest dimecres que els Estats membres són els responsables “principals” de dur a terme les investigacions necessàries per esclarir les causes de l’escàndol i de prendre les “mesures adequades”.

“La Comissió ha pres i està prenent les mesures necessàries per assistir en aquesta tasca”, ha assegurat el portaveu de l’Executiu comunitari Daniel Rosario, que a més ha afirmat que Brussel·les i els països involucrats mantenen “contactes propers” tant en l’àmbit polític com en l’àmbit tècnic.

No obstant això, la Comissió Europea no ha comentat les acusacions de Ducarme sobre les autoritats holandeses argumentant que la compareixença davant el Parlament federal belga encara no havia finalitzat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor