08.08.2022 - 21:40
|
Actualització: 22.08.2022 - 19:39
Quan l’any 1492 els Reis Catòlics van decretar l’expulsió de tots els jueus dels regnes de Castella i Aragó, els fugitius de la península Ibèrica van estendre’s per les comunitats hebraiques de tot el món, del nord de l’Àfrica fins a la Mar Negra. A més, durant més de quatre-cents anys, els jueus castellans, els sefardites, van mantenir a la diàspora el judeocastellà –també conegut com a ladí– com a llengua familiar. Un castellà medieval aturat en el temps.
Ara una sèrie de producció israeliana ens proposa d’acostar-nos al món sefardita de Jerusalem, des del final del domini otomà de la Ciutat Santa fins a la guerra d’Independència contra els veïns àrabs, arran de la creació de l’estat d’Israel el 1948. És l’adaptació de la novel·la de Sarit Yishai Levy Beauty Queen of Jerusalem, que té com a protagonistes els Ermoza, una família de renom que té una botiga de queviures a la ciutat vella de Jerusalem.
Gabriel Ermoza –un Michael Aloni que els fans de la sèrie Shtisel coneixen prou bé– és l’hereu del negoci familiar, predestinat a casar-se amb una filla d’una família tan ben situada com la seva dins la comunitat sefardita. Però quan s’enamori de la bella Rochel (Yuval Scharf), una asquenazita, el trencament del seu compromís el portarà a casar-se amb una dona que no estima, Rosa (Hila Saada), una noia pobra i analfabeta però tota una supervivent, amb qui tindrà tres filles: Riuvka, Raquel (Eli Steen) i Luna (Swell Ariel Or). Aquesta darrera és la nineta dels ulls del seu pare, mentre que la relació amb la mare és cada vegada més insuportable. Controlant tot allò que passa a la família, la matriarca, Mercada Ermoza (Irit Kaplan), no deixarà d’assenyalar què és honorable i què no, i què és assenyat de fer i què no.
Presentada en dos temps, els primers anys vint i els darrers anys trenta, The Beauty Queen of Jerusalem posa èmfasi en els anys del mandat britànic i el naixement dels grups armats sionistes, la convivència no sempre fàcil entre musulmans, cristians i jueus i la lluita per aconseguir un estat per als jueus. A més, explicada des del punt de vista de les dones de la família Ermoza –maleïdes amb el mal fat de no ser realment estimades pels homes amb qui s’han casat–, la sèrie també és un retrat d’un moment de canvi, entre el tradicionalisme i la modernitat.
Títol original: מלכת היופי של ירושלים.
País: Israel.
Any: 2021.
Director: Oded Davidoff.
Guió: Oded Davidoff, Shlomo Moshiah i Ester Namdar Tamam.
Repartiment: Swell Ariel Or, Michael Aloni, Hila Saada, Irit Kaplan, Mali Levi, Tom Hagi, Eli Steen as Raquel Armoza, Israel Ogalbo as David Franco, Yuval Scharf.
Idioma original: Hebreu.
Subtítols: No disponibles en català.
Plataforma: Netflix.
Format: deu episodis.
Període històric: 1916-1948.
La història de l’Europa del segle XX en trenta-una sèries:
1. Vienna blood – Àustria (Movistar Plus)
2. Downton abbey – Regne Unit (Netflix)
3. Rebellion – Irlanda (Netflix)
4. The last czars – Rússia (Netflix)
5. Mitjanit al Pera Palace – Turquia (Netflix)
6. Badehotellet – Dinamarca (Filmin)
7. Babylon Berlin – Alemanya (Netflix)
8. 14 de abril: La República – Espanya (RTVE)
9. Beauty queen of Jerusalem – Israel (Netflix)
10. Els Durrell – Grècia (Filmin)
11. Temps de silenci – Catalunya (Filmin)
12. El rei de Varsòvia – Polònia (Filmin)
13. Riphagen – Països Baixos (Filmin)
14. El desertor – Alemanya (Filmin)
15. Laberint de pau – Suïssa (Filmin)
16. The defeated – Alemanya (Netflix)
17. The crown – Regne Unit (Netflix)
18. L’amiga estupenda – Itàlia (HBO Max)
19. The restaurant – Suècia (Filmin)
20. Espies a l’ombra – Finlàndia (Filmin)
21. Charité: Guerra freda – Alemanya (Filmin)
22. Glória – Portugal (Netflix)
23. El temps de la felicitat – Noruega (Filmin)
24. Carlos – França (Filmin)
25. A very english scandal – Regne Unit (Prime Video)
26. Ihesaldia – País Basc (Filmin)
27. Fariña – Galícia (Netflix)
28. Chernobyl – Ucraïna (Netflix)
29. El cas Oussekine – França (Disney Plus)
30. 1992/1994 – Itàlia (Movistar Plus)
31. Els últims tres dies – Sèrbia (Filmin)