22.11.2019 - 14:40
La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha avançat que la política monetària aviat se sotmetrà a una ‘revisió estratègica’, tot i que ha subratllat que continuarà donant suport a l’economia i respondrà als riscos futurs amb el mandat d’estabilitat de preus de la institució.
En el primer discurs dins de l’àmbit de les seves responsabilitats com a banquera central de la zona euro, després del seu primer acte oficial fa unes setmanes en un sopar en homenatge a l’ex-ministre alemany de Finances i president del Bundestag, Wolfgang Schaeuble, en què va evitar fer referència a la política monetària, Lagarde ha reclamat una resposta comuna als desafiaments compartits que ha d’afrontar l’eurozona, cosa que hauria d’implicar ‘una nova combinació de polítiques europees’, inclosa la política monetària, però també la política fiscal.
No obstant això, la banquera francesa ha assegurat que la política monetària continuarà donant suport a l’economia i respondrà als riscos futurs amb el mandat d’estabilitat de preus.
‘Vigilarem seguidament els efectes secundaris de les nostres polítiques’, ha afegit Lagarde, per qui la política monetària aconseguiria els seus objectius amb més rapidesa i menys efectes secundaris ‘si altres polítiques també contribuissin en el creixement’.
Més inversió
L’ex-directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) ha assenyalat que la inversió representa un element clau en la resposta als desafiaments de la zona euro, i ha subratllat l’oportunitat ‘d’invertir en un futur comú més productiu, més digital i més verd’.
En aquest sentit, la presidenta del BCE ha recordat que la inversió pública de la zona euro es manté per sota dels nivells anteriors a la crisi, amb caigudes en la inversió productiva, mentre que sorgeixen noves necessitats d’inversió. ‘Fins i tot quan els governs necessiten consolidar els seus comptes, tenim un interès comú a mantenir nivells suficients d’inversió pública’, ha recomanat.
Així mateix, Lagarde ha afegit que una economia domèstica més forta també depèn d’una inversió empresarial superior, per la qual cosa és important elevar la productivitat, perquè les companyies necessiten confiar en el creixement futur si comprometen capital a llarg termini.
D’aquesta manera, la banquera ha subratllat la importància que la zona euro guanyi escala en impulsar el seu mercat intern, motiu pel qual ha instat a completar el mercat únic digital, la unió del mercat de capitals i el mercat únic del sector serveis, que suposa també culminar la unió econòmica i monetària.