14.09.2023 - 14:32
|
Actualització: 14.09.2023 - 16:32
El Banc Central Europeu (BCE) ha tornat a apujar els tipus d’interès de 0,25 punts i els situa al 4,5%, el desè augment consecutiu d’ençà de l’esclat de la invasió d’Ucraïna i en el nivell més alt d’ençà del maig del 2001. Malgrat les especulacions sobre una possible pausa, l’entitat ha optat per augmentar el preu dels diners amb l’argument que la inflació continua essent elevada. Malgrat tot, la institució també assenyala que els tipus han tocat sostre i que aquests nivells contribuiran a reduir substancialment la inflació. Segons les darreres dades publicades per Eurostat, la taxa a l’eurozona es va mantenir en el 5,3% a l’agost, lluny del màxim històric del 10,6% registrat l’octubre del 2022, però encara per sobre l’objectiu del 2% que persegueix el BCE.
A diferència dels anuncis anteriors, l’actualització dels tipus d’aquest mes de setembre era tota una incògnita. De fet, en la darrera conferència de premsa que va oferir la institució, la presidenta Christine Lagarde va evitar d’avançar quina seria l’estratègia de política monetària de les reunions següents. L’única opció que es descartava era la d’un descens, però tant la pausa com un nou augment eren possibles.
Ara per ara, el BCE segueix un camí lleugerament diferent del que va emprendre la Reserva Federal dels Estats Units (FED), que després de quinze mesos amb tipus a l’alça va optar per aturar la pujada i avaluar l’evolució dels preus en un context de política monetària restrictiva. No obstant això, en la darrera reunió, feta el juliol, la FED va tornar a apujar el preu dels diners després de comprovar que la inflació continuava en nivells elevats.