05.07.2024 - 19:50
|
Actualització: 05.07.2024 - 19:55
“Avui fem un pas molt important per avançar en el projecte més atractiu de la banca europea. Amb la incorporació de Banc Sabadell guanyem escala i diluïm els costs fixos entre una base de clients més gran, un volum de negoci més gran, per guanyar en eficiència i oferir als nostres clients productes més bons i serveis a preus més competitius”, ha dit aquest matí Carlos Torres, president del BBVA, en la seva intervenció en la junta general d’accionistes extraordinària de l’entitat basca, després d’haver aprovat el 96% dels accionistes representants de tirar endavant l’ampliació de capital necessària per a llançar l’OPA contra el Banc Sabadell. A la junta hi havia un quòrum d’accionistes de més del 70%, molt superior al que acostuma a haver-hi a les juntes ordinàries, un senyal que els grans accionistes del BBVA estan interessats en l’operació. Potser l’eufòria pel quòrum i la resposta obtinguda dels accionistes li han fet dir algunes frases que encara no són realitat… i que potser no ho seran mai. Avui tot resta obert.
Evidentment, aquest matí s’ha fet un pas més, important, en el llarg procés de l’operació. En concret, l’ampliació de capital consistirà a emetre 1.126 milions de noves accions del BBVA, per valor de 551,9 milions d’euros, que seran lliurades als accionistes del Banc Sabadell que acceptin l’oferta de compra, amb un canvi d’una acció del BBVA per cada 4,83 del Sabadell. Una proporció que continua inalterada d’ençà que es va anunciar l’OPA. Però al mercat les coses han canviat molt, en aquest aspecte concret, d’ençà que es va llançar.
Recordem que la proposta del dia 9 de maig, a les cotitzacions d’aleshores, implicava una prima del 30% sobre els preus de tancament de totes dues entitats del 29 d’abril i del 50% sobre la mitjana ponderada dels tres mesos anteriors a aquesta data. Aquesta prima era l’atractiu principal de l’oferta. I per això no volien fer entrar diners en metàl·lic, dins l’operació. Però ara, a cotitzacions d’avui, la prima ha acabat al voltant del 5,5%, una xifra molt inferior i que no és gens llaminera per als accionistes del Sabadell, si no va acompanyada d’alguna cosa més que de paraules grandiloqüents i d’escenaris futurs potencials. Hem de pensar que d’ençà de principi d’any, l’acció del Sabadell ha pujat de més d’un 67%, el seu millor començament borsari d’ençà que cotitza en l’índex espanyol.
Atent al ressò i a la mena de comentaris que es puguin fer als mitjans sobre la junta d’avui, Josep Oliu, president del Sabadell, va voler avançar-se i ahir va enviar una carta a tots els accionistes del banc. Era una missiva en què fonamentalment recordava que la cosa aniria per llarg i que avui no es decidiria res a Bilbao que els afectés directament. I clarificava: “En cap cas a la junta extraordinària no es decideix res que pressuposi un possible èxit d’acceptació de l’OPA, ni tampoc pressuposa cap decisió per part dels accionistes de totes dues entitats.”
Oliu aclaria que seria quan s’obrís el termini d’acceptació de l’OPA quan l’accionista del Sabadell hauria de decidir. “No se sap quan es produirà, però, per la complexitat dels procediments en curs, s’estima que pugui ser a la fi del 2024 o fins i tot el 2025”, deia. I destacava que, quan comencés termini d’acceptació, el consell del banc emetria un informe en què valoraria l’oferta i manifestaria la seva recomanació als accionistes.
I és en aquest context en què el directiu reclama al BBVA que publiqui “de manera clara, transparent i completa” tots els elements que puguin ser alterats per la seva proposta. Entre els quals, al·ludeix directament a la possibilitat que hi hagi una compra sense fusió posterior. Una reclamació que la CNMV mateixa ja va fer al banc basc, perquè considerava que els accionistes havien de tenir tota la informació possible sobre la taula. És a dir, que calia saber com serien els números si, finalment, el govern espanyol rebutjava la fusió. I també exigeix que s’aclareixin les sinergies esperades en tots dos casos, els costs de reestructuració associats i l’impacte en el capital, a més de les pèrdues de negoci estimades, especialment en el segment de les pimes.
Sense dubte, aquest és un dels punts més peculiars de l’operació. Analitzar a fons dues situacions possibles dins la mateixa OPA. I el motiu és que un dels actors de l’operació, el decisiu, no ha volgut deixar de dir la seva, en un dia tan assenyalat. Així, el ministre d’Economia, Comerç i Empresa espanyol, Carlos Cuerpo, ha dit del Japó estant aquest matí: “La nostra posició en el govern va ser molt clara amb aquesta situació, per la preocupació que hem tingut pel possible excés de concentració que implicaria la fusió entre totes dues entitats.” I ha volgut assenyalar, en concret, “els potencials perjudicis per a clients financers, per l’accés al crèdit de les pimes, per l’ocupació o per a la xarxa territorial de les entitats”.
L’executiu de Pedro Sánchez, doncs, sembla continuar ferm amb la idea de no donar el vist-i-plau a la fusió, encara que el BBVA se’n sortís amb l’OPA i comprés el Sabadell. Què podria passar, llavors? Aquesta és l’explicació addicional que la CNMV i el Sabadell volen que el BBVA detalli. A la carta, Oliu fa èmfasi en aquest punt, i diu que analitzaran l’informe que faci el BBVA, amb el càlcul de les sinergies esperades en cada cas i els costs de reestructuració associats.
Però cal anar pas a pas. Avui, després de l’aprovació dels accionistes, el BBVA ha salvat el primer obstacle, amb nota, tot s’ha de dir, i ara els problemes més seriosos que afronta l’entitat presidida per Carlos Torres poden ser les condicions que pugui imposar la CNMC i, sobretot, el rebuig polític i social originat per un procés de concentració excessiu que perjudiqui la competència.
Una vegada engegada l’OPA amb la presentació de la sol·licitud i el fullet a la CNMV, el pas següent és l’enviament de la documentació al BCE i a Competència. El primer obstacle en aquesta carrera, doncs, serà el BCE, que és el que servirà a la CNMV per a permetre al BBVA que obri el període d’acceptació de l’OPA, que pot estendre’s de quinze dies a setanta. De tota manera, la llei d’OPA inclou la possibilitat d’ampliar el termini si és necessari.
Segons els analistes que segueixen el procés, la decisió més lògica és que el BCE aprovi l’operació en un termini d’uns tres mesos o quatre a tot estirar. De fet, no es preveuen grans objeccions, atès el seu interès a potenciar entitats grans i solvents. Una altra qüestió serà la CNMC. L’organisme de competència espanyol podria trigar més i allargar tot el procés, a més d’incloure fortes condicions per a dificultar-lo. De fet, la presidenta de l’organisme, Cani Fernández, va apuntar d’ençà del començament, que una fusió implicaria compromisos com els que ja es van imposar en la integració de Bankia en CaixaBank i de Liberbank en Unicaja, i posteriorment va dir que faria servir la mateixa metodologia emprada per analitzar transaccions d’aquesta importància.
Però l’entorn de la junta no ha estat una bassa d’oli com semblen apuntar les xifres. Els sindicats també hi han dit la seva. “Com es nota quan hi ha interès per alguna cosa”, li ha dit el representant d’UGT, que ha comparat tot això que fa per tirar endavant l’OPA amb el poc interès per a solucionar els problemes de la plantilla. Li ha suggerit de canviar el lema “Passió per les persones” per “Passió per la fusió”.
El representant de la Confederació Intersindical Galega (CIG), Xosé Miguel Rodríguez, per la seva banda, ha denunciat la “pressió brutal” que hi ha hagut a les oficines per a aconseguir que els accionistes deleguessin el vot al consell. Ha estat la màxima prioritat comercial aquestes darreres setmanes, segons que ha dit.
Sigui com sigui, tots donen per fet que si l’operació té èxit, hi haurà un ajust de plantilla i tancament d’oficines. Sempre ha estat així. D’on, si no, sortirien els estalvis que volen fer? La qüestió és que no siguin sortides forçoses, sinó pre-jubilacions i baixes voluntàries. És a dir, l’atenció al client empitjorarà encara més. “‘El client va primer’, qui s’ho creu a hores d’ara?”, s’ha qüestionat la representant de CCOO, Paola Torrico.
En definitiva, avui s’ha fet un pas important en la carrera per l’OPA; ja tenen els cromos per a bescanviar les accions del Sabadell. Però no sembla que per al BBVA d’ara endavant tot siguin flors i violes. Té molts fronts oberts i molta gent en contra.