24.05.2024 - 18:27
|
Actualització: 24.05.2024 - 21:17
El BBVA ha presentat a la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CNMV) la sol·licitud d’autorització de l’oferta pública d’adquisició (OPA) sobre el Banc Sabadell que havia anunciat fa unes dues setmanes.
L’autorització de la CNMV és un dels passos previs que necessita el banc per a llançar l’OPA. També requereix autorització del Banc Central Europeu (BCE) i de la Comissió espanyola dels Mercats i la Competència (CNMC).
L’entitat proposa als accionistes del Sabadell un bescanvi de títols a raó d’un del BBVA per cada 4,83 del banc vallesà. En la seva comunicació, recorda que el seu consell d’administració va prendre la decisió de llançar una OPA sobre el Sabadell el 8 de maig passat i l’endemà va explicar que la proposta es feia perquè els accionistes del banc català poguessin triar. Segons que recull el document presentat, el BBVA notificarà també la concentració econòmica resultant de l’oferta a les autoritats de defensa de la competència a l’estat francès i al Marroc.
Un nou gegant bancari?
Una hipotètica fusió entre ambdues entitats crearia un nou gegant al sector bancari espanyol. El BBVA compta amb una capitalització a la borsa de 60.627 milions d’euros, mentre que la del Banc Sabadell frega els 10.000 milions d’euros. En matèria d’actius, el BBVA i el Banc Sabadell són, respectivament la tercera i quarta entitat més gran del mercat espanyol, superada tan sols per la Caixa i el Santander.
Aquesta no és pas la primera vegada que ambdues entitats aborden una possible fusió. L’any 2020, ambdues entitats ja van protagonitzar una negociació per a una eventual fusió, que van acabar trencant-se després de dues setmanes per manca d’acord. Aleshores, el Sabadell va explicar que el seu nou pla de negoci es basaria en “reforçar el mercat domèstic” per incrementar l’eficiència en l’ús del capital i augmentar la rendibilitat i la creació de valor pels accionistes. Poques setmanes després, es va concretar la sortida de l’aleshores conseller delegat i actual president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, que va ser substituït per l’actual conseller delegat, César González Bueno.