El BBVA treu l’artilleria pesant

  • El banc basc ha presentat aquest matí una OPA hostil amb bescanvi d'accions, al Sabadell · La pilota ara és a la teulada de l'accionariat, molt atomitzat, de l'entitat que presideix Josep Oliu · Perquè l'operació reïxi, s'han de vendre títols per valor del 50,01% del seu capital

Jordi Goula
09.05.2024 - 14:13
Actualització: 09.05.2024 - 15:11
VilaWeb

Poc ha durat la calma en la mar financera. Després de la dura resposta del Banc Sabadell, rebutjant l’oferta del BBVA, i de la rèplica dels bascs, dient que no podien oferir més, vet aquí que ahir al vespre el consell del BBVA decidí de presentar una OPA hostil amb els mateixos oferiments financers que, de manera amistosa, havien fet al consell del banc que presideix Josep Oliu. Ara la cosa és diferent, els destinataris de l’oferta són directament els accionistes, no el consell. Òbviament, desapareix qualsevol mena de “delicadesa” que hi hagués a l’anterior; per exemple, l’oferta que també incloïa per al Sabadell tres llocs en el consell d’administració del banc resultant. En paraules bèl·liques, hi ha una declaració de guerra, amb tots els ets i uts.

El Sabadell ja ha respost al BBVA. Senzillament, remet al comunicat del dia 6 –quan el consell d’administració va rebutjar la proposta de fusió de BBVA– per a respondre a l’OPA hostil que l’oferent acaba d’anunciar a la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CNMV), segons que explica Europa Press. “La proposta infravalora significativament el projecte i les perspectives de creixement com a entitat independent”, deia el comunicat. I aquí es mantenen.

La resposta del mercat ha estat l’esperada. Pujada de les accions del Sabadell i caiguda de les del BBVA. A migdia, les evolucions eren del +3% i del -6%, respectivament, amb la volatilitat corresponent.

Qui també ha respost, i no era previst, és el govern espanyol. El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha reiterat que l’executiu refusa l’OPA hostil de BBVA sobre el Sabadell i ha assegurat que pot tenir efectes perjudicials quant a reducció de la competència. “Des del govern, rebutgem aquesta operació tant en la forma com en el fons pels efectes potencials lesius que pot tenir. Una OPA hostil pot implicar un element d’inestabilitat, incertesa i volatilitat addicional al mercat. En segon lloc, per l’increment de concentració que pot tenir efectes perjudicials quant a reducció de la competència i efectes negatius per als clients”, ha dit en una entrevista a la 1. Recordem que en l’intent anterior, el govern havia estat neutral: “Són coses entre empreses”, deia, si bé la ministra Yolanda Díaz anava clarament en contra de l’operació.

També alguns polítics catalans han entrat en la qüestió. El president Aragonès, Salvador Illa, Carles Puigdemont i Alejandro Fernández han coincidit tots quatre a criticar l’OPA, perquè implicaria una competència menor i podria afectar negativament les pimes catalanes. Aquí l’acord entre representants de partits que s’han dit de tot durant la campanya és total.

I ara que pot passar? Potser val la pena de recordar què és una OPA hostil, una mena d’operacions que a la banca espanyola no s’havien vist d’ençà dels anys vuitanta, precisament amb el Banc de Bilbao com a protagonista contra Banesto. Una operació de la qual, per cert, en va sortir escaldat, després de la resistència aferrissada d’un senyor que es deia Mario Conde.

Bé, els manuals financers defineixen una OPA hostil com una operació que no és pactada i l’empresa que serà adquirida per una altra s’oposa a aquesta operació. Passa sovint en companyies del mateix sector, quan l’una pretén adquirir l’altra per a créixer i reduir la competència. Acostuma a implicar, a més, enfrontaments legals i mesures defensives de l’empresa que és l’objectiu. I, en concret, cal afegir que l’oferta es formula com a “permuta”. En paraules menys tècniques, és una compra i absorció totals. Ofereix el bescanvi d’una acció de BBVA per 4,83 accions de Sabadell, i això vol dir una prima del 30% sobre els preus de tancament de les dues entitats del 29 d’abril passat i del 50% sobre la mitjana ponderada d’aquests darrers tres mesos.

Ara, als canvis d’ahir, la prima ja era només del 18%. Una xifra baixa, segons la nota de resposta enviada pel Sabadell i també segons que ha constatat aquest matí Renta 4. “A aquests preus l’oferta del BBVA no és atractiva i nosaltres no hi acudiríem”, han dit. Tampoc al departament d’anàlisi de Bankinter no ho veuen clar i refermen que és improbable que aquesta OPA reïxi en aquests termes, perquè, segons ells, ofereix “un simple bescanvi d’accions”.

Ara es tracta precisament que el BBVA convenci –o no– els accionistes del Sabadell de la bondat de la seva oferta. No oblidem, com diu Bankinter, que és un “canvi de cromos”, és a dir, que ningú no tocarà diners. Per això han de valorar si és millor ser accionista del BBVA, per la qual cosa el banc basc proposa de fer una ampliació de capital ad hoc fins al 16% del total del banc resultant, o, per contra, si creuen que mantenint-se al Sabadell el futur pot ser més rendible per als seus estalvis accionarials, com ha argumentat el banc en la nota de rebuig de l’OPA.

Ara com ara, l’entitat que presideix Carlos Torres ja s’ha adreçat als dos col·lectius més recelosos a l’operació: les empreses que són clients, sobretot pimes, i els treballadors. I els ha tramès un missatge tranquil·litzador. “Els clients tindran a la disposició una proposta de valor únic, per la complementarietat de les franquícies, l’oferta més gran de productes i l’abast global del banc”, ha dit. I ha afegit: “Els treballadors podran aprofitar noves oportunitats professionals per a créixer en una entitat global.”

Caram! Jo crec que uns i altres veuen molt clar que això no serà ben bé així. Les empreses saben que perdran un banc amb què sempre han treballat bé i els treballadors intueixen que els tocarà el rebre. Altrament, serien els primers a qui no els passa, en una operació d’aquesta mena. Menys oficines repetides en localitats i fer fora els consegüents treballadors, serà, si es duu a terme l’OPA, la primera consigna. És la fórmula emprada fins ara en totes les compres del sector. No cal ser una llumenera per a veure-ho. Simplement cal tenir una mica de memòria.

Tampoc no veig gens clar la promesa que el “nou banc” tindrà una doble seu operativa a l’estat espanyol: una al centre corporatiu de Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i una altra en Ciudad BBVA, a Madrid. Simplement, ho veig com un missatge per a tranquil·litzar als treballadors del Sabadell.

Ara hi ha molts passos a fer. L’operació resta pendent de les autoritzacions reguladores pertinents (CNMV, BCE, Banc d’Espanya). A més, cal recordar que l’oferta depèn d’una acceptació mínima del 50,01% del capital social dels accionistes del Sabadell, de l’aprovació de la junta general d’accionistes del BBVA per a fer l’ampliació de capital necessària, 19% del capital social, i de l’autorització de la CNMV i la Prudential Regulation Authority al Regne Unit.

Concretant, el BBVA ha de remetre a la CNMV en el termini d’un mes –diuen que ho faran dins la primera quinzena– tota la documentació de l’oferta i aquest organisme supervisor tindrà cinc dies per a admetre-la a tràmit. Després, la CNMV té un termini de vint dies per a analitzar l’oferta, que pot prorrogar i que, habitualment, es demora més de sis mesos. Una vegada fet aquest pas, que arribarà quan s’hagi enllestit la resta d’autoritzacions, s’obrirà un termini d’acceptació de l’oferta, de 15 dies a 70. És, doncs, una operació llarga.

Mentre duren els tràmits, uns i altres provaran de convèncer els accionistes que la seva opció és la millor per a ells. La pilota, doncs, serà a la seva teulada. En la Píndola de dimarts ja advertia que el punt feble del Sabadell era precisament l’extraordinària dispersió del seu accionariat. Cal recordar que al voltant del 90% de les accions representa free float, i això vol dir que no hi ha grans inversors que, en moments com aquests, tinguin facilitat per a coordinar-se i defensar-se d’una OPA, sinó que les accions passen d’inversor a inversor de manera molt freqüent.

Finalment, cal dir que som tot just al començament d’un procés i que passaran més coses. De moment, és clar que l’OPA hostil del BBVA per a adquirir el Sabadell amb contraprestació en accions representa un punt d’inflexió en el panorama financer espanyol. L’impacte repercutirà en tots els nivells del mercat, dels inversors individuals a les grans institucions financeres. Entre més coses, aquesta operació pot canviar dràsticament el panorama bancari de l’estat espanyol, tot consolidant la posició del BBVA i reconfigurant la competència en el mercat. Cal esperar i veure els esdeveniments següents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor