Bayrou proposa de renegociar la reforma de les pensions en un gest envers l’esquerra

  • El nou primer ministre francès fa la seva primera compareixença davant l'assemblea

VilaWeb

ACN

14.01.2025 - 16:49
Actualització: 14.01.2025 - 17:46

El primer ministre francès, François Bayrou, s’ha mostrat disposat a modificar la reforma de les pensions que preveu l’augment gradual de l’edat de jubilació dels seixanta-dos anys als seixanta-quatre el 2030. En la seva primera compareixença davant l’assemblea francesa, Bayrou ha proposat de tornar a la taula de negociació amb els agents socials per provar de trobar aviat un acord que faci la reforma més “equilibrada i socialment justa”. De fet, espera que puguin arribar a un pacte “d’equilibri” abans de la següent discussió al parlament sobre el pressupost, la qüestió que va fer caure l’anterior primer ministre. Si no s’arriba a un acord abans del 3 de febrer, Bayrou mantindrà en vigor la reforma actual, ha avisat.

Bayrou s’ha obert a negociar “sense límits”, és a dir, fins i tot, la qüestió de l’edat de jubilació. Ara bé, ha insistit unes quantes vegades que no es podia obviar el desequilibri del sistema de finançament de les pensions. “La reforma de les pensions és vital per al nostre país i el model social”, ha defensat, i ha advertit que s’enfrontaven a un problema “moral” perquè les pensions es finançaven amb deute.

El primer ministre ha advertit que el deute francès es trobava en màxims històrics i que el seu govern havia de cercar “maneres per a contenir-lo i reduir-lo”. “És un error que els nostres fills hagin de pagar per les nostres pensions”, ha afegit. L’envit principal del nou primer ministre és l’aprovació del pressupost d’enguany, i la proposta de revisar la reforma de les pensions es considera un gest a l’esquerra, sobretot als socialistes, per a obtenir el suport al pressupost.

“Tornarem a trobar l’estabilitat”, ha dit Bayrou, que ha instat el parlament, fortament dividit, a treballar plegats per “curar ferides”.

El parlament francès es troba dividit en tres grups, i cap d’ells no té majoria absoluta. Per una banda, hi ha l’aliança d’esquerres, que va obtenir el nombre més gran de vots a les eleccions del juny passat, però que no van ser suficients per a aconseguir la majoria absoluta. D’altra banda, hi ha l’agrupació centrista de Macron, i a l’extrema dreta, de Marine Le Pen, que malgrat l’augment d’escons, no va poder avançar el partit del president de la República.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor