Bauzá, l’eurodiputat que declara més viatges regalats a corre-cuita després del Catargate

  • L'eurodiputat de Cs havia incomplert el codi de conducta i no havia notificat viatges fets fa mesos a Catar, Bahrain ni als Emirats Àrabs Units

VilaWeb
Redacció
16.02.2023 - 19:11
Actualització: 16.02.2023 - 23:09

L’escàndol de suborns del Catargate com més va més gros es fa i avui mateix la justícia belga hi ha implicat dues eurodiputades socialistes més. El Parlament Europeu ha començat a pressionar els eurodiputats perquè compleixin la normativa de la cambra en matèria de transparència.

D’ençà del 2013, els diputats han de declarar tots els viatges que són pagats per un tercer en un termini entre un mes i tres. Tanmateix, molts no ho feien i, amb l’escàndol del Catargate, han hagut de fer les declaracions a corre-cuita.

Arran d’això, Transparència Internacional EU n’ha analitzat les declaracions i n’ha trobat algunes que van amb molts mesos de retard. De les 321 que s’han presentat durant el mandat actual –que va començar el juny del 2019, és a dir, que fa tres anys i mig que dura–, un terç, 103, s’han presentat aquests últims dos mesos, d’ençà que va esclatar l’escàndol del Catargate. La gran majoria, el 67%, es van presentar amb retard, i això significa que almenys 53 eurodiputats han infringit el codi de conducta del parlament.

La declaració que s’ha fet amb més dies de retard és la de l’eurodiputada liberal Svenja Hahn, amb un endarreriment de 1.254 dies, és a dir, gairebé tres anys i mig. De les més demorades, en tres ocasions la destinació era Catar.

Tanmateix, l’eurodiputat que més es destaca és José Ramón Bauzá. Fins a l’aparició del Catargate havia declarat un sol viatge en tota la legislatura i, d’ençà de llavors, ja n’ha declarats vuit, que són de fa molts mesos, alguns dels quals es presenten amb més de mil dies de retard. Entre aquests, hi ha destinacions com ara Catar, els Emirats Àrabs Units i Bahrain.

Bauzá és president del grup d’amistat de la UE-Catar –un grup de pressió no oficial que no apareix en el registre del Parlament Europeu– i s’ha convertit en un dels principals aliats de l’emirat dins el parlament.

Segons Transparència Internacional EU, aquesta rastellera de declaracions demostra que el Parlament Europeu o és incapaç de fer complir les seves normes d’ètica, o no ho vol fer, o totes dues coses alhora. Per tant, diu que l’autocontrol dels eurodiputats no funciona.

Sobre això, admetent que els diputats han de ser lliures de participar en actes organitzats per tercers, demanen que el Parlament Europeu o ells n’assumeixin el cost: “Els regals de viatges i esdeveniments representen una amenaça per a la integritat de la feina del parlament i haurien de ser prohibits completament”, diu l’organització. Per tant, demanen de crear un òrgan d’ètica de la UE independent, amb poders reals d’investigació i aplicació, per garantir que les institucions de la UE, inclòs el parlament, compleixin els requisits de transparència i integritat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor