14.08.2019 - 13:06
|
Actualització: 14.08.2019 - 17:34
El tinent de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha admès que Barcelona pateix ‘una crisi de seguretat‘ amb un augment dels fets delictius del 9% que han fet créixer la sensació ‘d’inseguretat’ entre la ciutadania. Tanmateix, ha volgut fer una crida a la calma i ha dit que els delictes contra les persones, els més greus, havien disminuït un 1,27% el primer semestre respecte del mateix període de l’any passat. També ha destacat, com a solucions en marxa, l’augment de l’activitat de la policia i les accions per a revertir la ‘insuficiència’ de presència policíaca. El regidor ha posat com a exemple que ‘les coses es fan bé’ l’operatiu conjunt d’avui contra quatre narcopisos, un fenomen que diu que ja és ‘residual’, en què han detingut cinc persones.
Batlle ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat i ha situat Barcelona als mateixos nivells que ciutats com París, Londres i Roma pel que fa a la seguretat. Per això ha recalcat que la ciutat era ‘potent i forta’ per a superar amb ‘complicitat’ aquest problema i ha demanat de fer-ne una anàlisi ‘serena i responsable’.
Després d’un tercer apunyalament a la ciutat en dos dies, Batlle ha rebatut les dades i tot i reconèixer un 9% més de fets delictius el primer semestre del 2019, ha dit que els delictes contra les persones havien fet un petit retrocés. Ha manifestat que no es volia ‘resignar’ a lluitar contra qualsevol delicte, i ha admès que si, fins ara, la preocupació ‘constant’ era per petits delictes i de ‘baixa intensitat’, ara s’havia de posar ‘sobre la taula l’accent d’altres delictes com les agressions’. ‘Que hi hagi un apunyalament’ és un fet ‘desgraciadíssim’, diu, però creu que l’important és que la intervenció de la policia, si passa, ‘recuperi la confiança de la ciutadania’. Per això, ha destacat que en gairebé tots els casos, els Mossos d’Esquadra havien detingut o identificat els autors dels delictes.
Batlle, doncs, ha posat molt èmfasi en l’augment dels agents de seguretat a la capital catalana i s’ha mostrat convençut que l’augment dels agents de Guàrdia Urbana aquest estiu i dels 300 agents més dels Mossos previstos a la tardor, a més de la creació de 1.000 places més de policia municipal i la incorporació de 200 persones a l’Institut de Seguretat Pública, permetran de superar la situació ‘d’insuficiència de recursos’.
Per Batlle, l’augment dels delictes ha anat acompanyat d’una acció policíaca més ràpida i s’ha mostrat convençut que els nous efectius contribuiran a millorar la prevenció dels fets delictius, a la percepció de seguretat i al seguiment i la investigació de cada cas.
Més morts violentes que el 2018
En total, 47 persones han estat víctimes d’homicidis o assassinats a Catalunya des de començament d’any, tretze de les quals a Barcelona, segons dades de Mossos d’Esquadra. Amb aquestes dades, ja s’han superat les 44 morts violentes que va haver-hi durant tot el 2018, deu de les quals a Barcelona.
Fins al juny, hi va haver cinc assassinats a Barcelona, però la xifra ha crescut a l’estiu. Al juliol, hi va haver un crim mortal a l’Eixample, un altre a Ciutat Vella, un altre al Port Olímpic, un altre a Sarrià i el cinquè al Poble Nou. A l’agost hi ha hagut una baralla mortal a Ciutat Vella i dilluns es va localitzar el cadàver d’una dona de 46 anys al passeig de Can Tunis, al districte de Sants-Montjuïc.
A més, en el conjunt de Catalunya, també es van cometre dos crims més al juliol, un a l’Hospitalet de Llobregat i un altre a Terrassa, tots dos de violència masclista. L’11 d’agost, un home de 30 anys va morir per ferides d’arma blanca en el transcurs d’una baralla al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.