18.04.2018 - 10:00
|
Actualització: 18.04.2018 - 10:11
Els consellers Dolors Bassa i Jordi Turull i l’ex-presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ja han arribat al Tribunal Suprem on han de declarar davant del jutge Pablo Llarena perquè els comuniqui formalment el seu processament per rebel·lió i malversació (Forcadell només per rebel·lió). Són els darrers empresonats la Guàrdia Civil trasllada des dels centres d’Alcalà-Meco i Estremera per complir amb el formalisme de la declaració indagatòria i rebre, en mà i per part del jutge, la interlocutòria de processament. Després d’ells, Llarena citarà la resta de processats al Suprem els dies 7 i 8 de maig. Aquesta setmana, tots els encausats que han passat pel Suprem –a excepció de Joaquim Forn, amb un to més conciliador- han endurit el discurs contra el jutge i han denunciat vulneració de drets fonamentals i també li han qüestionat la seva imparcialitat.
Les declaracions indagatòries d’aquesta setmana acaben aquest dimecres amb les compareixences de Dolors Bassa, Jordi Turull i Carme Forcadell. Tots tres estan empresonats des del passat 23 de març i, en el cas de Turull i Bassa, ja havien estat preventivament entre reixes durant un mes (del 2 de novembre al 4 de desembre).
El mateix jutge que els va deixar lliures el 4 de desembre (Forcadell només va passar una nit a Alcalá-Meco mentre reunia els 150.000 euros de la fiança) els va tornar a empresonar el 23 de març aprofitant que els processava. En el cas de Turull, va entrar a la presó l’endemà del ple d’investidura fallit, on no va aconseguir els suports suficients per ser president.
Llarena destaca de Turull que, com a conseller portaveu, va gestionar i dissenyar la inserció de publicitat sobre l’1-O. A més, considera que va coordinar les infraestructures informàtiques per permetre les votacions i va ‘reclutar’ els voluntaris.
Sobre Forcadell, el jutge destacava el seu ‘paper medul·lar’ al procés des dels seus orígens i l’acusava d’haver permès aprovar les lleis per a celebrar el referèndum i declarar la independència i, per tant, de posar la institució ‘del resultat violent’ de l’1-O i la proclamació de la república.
A Bassa, processada també per rebel·lió i malversació, l’acusa d’haver ‘assumit el control’ dels locals que depenien de la seva conselleria per posar-los al servei de l’1-O i també d’haver ‘suportat parcialment’ la despesa en paperetes, elaboració del cens i citacions per fer les meses electorals.
Enduriment del discurs
Ara compareixen davant del jutge Llarena no per revisar la seva situació de presó provisional i sense la pressió de saber si el magistrats els deixarà lliures o no. Això ha propiciat un canvi de discurs en els seus predecessors. Tots els encausats que estan en presó preventiva han plantat cara al jutge, li han recriminat la seva manera d’instruir la causa al·legant que no hi havia separació de poders, que s’havia posat al servei del govern espanyol i que estava vulnerant drets fonamentals.
Especialment dures van ser les declaracions de Jordi Sànchez –que li va retreure que no el deixés anar al ple i li va dir que no podia ser ‘jutge i víctima’- i Josep Rull, que va acusar Llarena de seguir ‘el full de ruta’ del govern espanyol.
Caldrà veure, doncs, si els tres darrers processats que declaren al Suprem mantenen aquesta línia dura contra Llarena. Després d’ells, el jutge citarà per als dies 7 i 8 de maig els setze processats més en la causa oberta al Suprem. Tots ells estan o bé en llibertat provisional o no han comparegut al Suprem perquè han optat per marxar a l’estranger.
Pendents dels recursos
Les interlocutòries de processament encara no són fermes i els advocats i les acusacions les han pogut recórrer tant en reforma (davant el mateix Llarena) com en apel·lació (davant la sala ). Un cop resolts els recursos, Llarena haurà de dictar la interlocutòria de conclusió i aquí haurà acabat la seva tasca d’instrucció.
Llavors, les parts faran els escrits d’acusació (advocacia de l’Estat, fiscalia i VOX) i ja només faltarà que tots els processats s’asseguin al banc dels acusats. El tribunal que els jutjarà encara no s’ha decidit (s’escull per rotació).