Bassa evidencia els dubtes d’ERC

  • La germana de la consellera empresonada reconeix que l'abstenció dels republicans és instrumental, en una intervenció dura contra el PSOE *** El Botànic celebra la investidura de Sánchez per a desblocar el finançament *** Les Illes són les grans absents del debat d'investidura

VilaWeb

Text

Pere Martí

07.01.2020 - 20:30
Actualització: 07.01.2020 - 21:23

TEMA DEL DIA
Botxins.
La mandíbula de Pedro Sánchez s’ha tornat tensa fins al punt de tenir un esquinç quan al faristol del congrés espanyol la diputada d’ERC Montse Bassa ha acusat el PSOE de ser còmplice de la repressió contra Catalunya i d’actuar com a botxí, i ha confessat que la governabilitat d’Espanya tant se li’n fumia. Tots els equilibris per a bastir el relat d’un pacte que ha de servir per a facilitar un govern d’esquerres a Espanya, que suposadament reconeix el conflicte polític amb Catalunya, i que ha d’obrir una nova etapa de diàleg amb una taula de negociació sense agenda temàtica acordada, han estat fulminats en uns instants. La germana de la consellera Dolors Bassa, condemnada a dotze anys de presó, ha glaçat el somriure de dentifrici de Sánchez quan ha explicat que si fos per ella ERC hauria votat que no a la investidura, però que els presos, encapçalats per Oriol Junqueras, l’han convençuda que l’abstenció era la millor manera de facilitar el diàleg. És la primera vegada que una dirigent d’ERC manifesta dubtes públicament. N’hi ha més que, de moment, han optat per un profund silenci, per no perjudicar la unitat del partit.

La intervenció de Bassa no té origen tan sols en la situació personal de la seva germana, sinó que reflecteix la inquietud de bona part de l’independentisme, inclosos quadres d’ERC, per a afavorir la governabilitat d’Espanya en canvi d’una negociació incerta. Amb el discurs de Bassa, ERC prova de tranquil·litzar les seves bases i prevenir l’electorat per si l’opció a favor del diàleg, encapçalada per Gabriel Rufián, acaba fracassant. El discurs pactista de Rufián de dissabte contrasta amb la contundència, la desconfiança i la denúncia de Bassa. Són les dues cares del mateix partit, que viu amb dubtes un acord amb un text pactat però sense cap fotografia conjunta. Ací no hi ha hagut Majestic, sinó més aviat una certa clandestinitat, ajudada per les festes de Nadal. ERC no ha volgut fer-se cap fotografia perquè no confia en la paraula de Sánchez. La resposta més coherent amb el discurs de Bassa hauria estat votar contra la investidura, però ja fa setmanes que Oriol Junqueras va donar instruccions d’aplanar el camí de Sánchez.

El comportament intolerant dels tres grups de la dreta extrema durant la investidura, amb aroma colpista, ha ajudat a fer païdora l’abstenció d’ERC, perquè ha permès a Sánchez de presentar-se com a mal menor sense gaires concessions. La taula de diàleg s’ha de constituir abans de quinze dies, segons l’acord, però a partir d’aquí totes les interpretacions són lliures. Sánchez ha subratllat dues vegades en els seus discursos que el diàleg se cenyirà al marc constitucional, mentre que ERC sosté que inclou l’autodeterminació. El nou president espanyol no ha esmentat en cap moment la situació dels presoners polítics i exiliats, cosa que sí que ha fet Pablo Iglesias; i la paraula ‘amnistia’, reivindicada per ERC, no ha aparegut enlloc.

El recorregut del pacte entre PSOE i ERC és incert a hores d’ara i restarà subjecte no solament a l’evolució del diàleg sinó també a la situació dels presos i en particular a la d’Oriol Junqueras. Mentre ERC facilitava la investidura de Sánchez, l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, presentava un recurs a la sala tercera del Tribunal Suprem contra la resolució de la Junta Electoral espanyola que l’inhabilitava amb petició de mesures cautelaríssimes. I poca estona després era elegit vice-president del grup Verds-ALE. A Europa, Junqueras ja és un eurodiputat reconegut de ple dret, però a Espanya continua essent un pres polític. Aquesta contradicció, ara com ara, ERC l’ha anada trampejant a còpia de recursos i no ha impedit la investidura de Sánchez, perquè és una decisió estratègica. Una decisió estratègica que és la victòria ‘pòstuma’ de Joan Tardà, però que tard o d’hora demanarà resultats. El primer hauria de ser que el Suprem permetés a Junqueras d’assistir al ple del Parlament Europeu del dia 13, al costat de Carles Puigdemont i Toni Comín. Altrament, Espanya desobeiria el Tribunal de Luxemburg.

MÉS QÜESTIONS
El Botànic celebra la investidura de Sánchez per a desblocar el finançament.
Els partits del Botànic respiren tranquils després de veure finalment com Pedro Sánchez ha superat el debat d’investidura i podrà formar govern amb Unides Podem. L’esperança del govern valencià és que l’executiu espanyol estableixi un nou sistema de finançament que, segons el pacte entre el PSOE i Compromís, reblat per Joan Baldoví, hauria d’estar enllestit d’ací a vuit mesos. El PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem han aplaudit la investidura, mentre que el PP, Ciutadans i Vox pronostiquen que no beneficiarà la població valenciana ni durà cap canvi de finançament autonòmic. El president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha assistit al debat d’investidura al congrés espanyol, ha dit que l’executiu de Sánchez treballarà per la justícia social i atendrà ‘les necessitats dels valencians’. Segons Puig, ara es podran alinear les polítiques progressistes dels governs valencià i espanyol. Per Compromís, el nou govern serà una porta d’esperança si Sánchez compleix, com ha remarcat Baldoví. El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha dit que era una investidura històrica per als valencians, perquè per primera vegada les reclamacions valencianes formen part de l’acord de governabilitat a Espanya, gràcies al vot de Baldoví. A parer de la síndica d’Unides Podem a les Corts, Naiara Davó, d’ara endavant els dos governs actuaran com a aliats en les polítiques de progrés. Per la dreta, òbviament, passarà a l’inrevés: PP, Cs i Vox preveuen una claudicació de Puig davant Sánchez.

Les Illes són les grans absents del debat d’investidura. Durant els tres dies que ha durat el debat d’investidura de Pedro Sánchez no s’ha parlat en cap moment de les Illes Balears. S’ha parlat de Catalunya, del País Valencià, de Terol, del País Basc, de les Canàries i de Galícia, però no de les Balears, perquè no hi ha cap partit balear amb veu pròpia al congrés espanyol. Els partits nacionalistes, com Més per Mallorca, s’han conformat a celebrar la constitució d’un govern progressista i a esperar que qüestions com el Règim Especial de les Balears siguin abordades per l’executiu del PSOE. El portaveu de la formació al parlament, Miquel Ensenyat, ha celebrat que s’acabi la situació d’interinitat al govern espanyol i, per tant, la manca d’interlocutor per a negociar les reivindicacions pendents de les illes. Ensenyat ha destacat com a prioritat que ara s’aprovi el pressupost de l’estat i es desencallin les inversions en depuradores, el tren fins a Llevant i el tramvia de Palma. La presidenta Francina Armengol ha celebrat l’acord.

L’APLEC demana un compromís pel català als candidats a la batllia de Perpinyà. L’Associació per l’Ensenyament del Català (APLEC) ha presentat una llista de quinze mesures a tots els candidats a la batllia de Perpinyà, amb l’objectiu que es comprometin en l’ús i la promoció de la llengua catalana. Les eleccions municipals es faran els dies 15 i 22 de març i l’APLEC vol condicionar el programa dels candidats perquè considera que aquests darrers anys ha desaparegut una política clara a favor de l’ensenyament i la difusió del català. Entre les quinze mesures, n’hi ha de relatives a l’ensenyament però també s’hi reclama una veritable política lingüística a la ciutat, normalitzant la presència del català a la retolació, a les revistes municipals i als parquímetres. Abans de les eleccions, l’APLEC publicarà els compromisos de cada candidatura.

LA XIFRA
El 90% d’ocupació hotelera ha assolit Andorra durant les vacances de Nadal, segons la Unió Hotelera. El fet que el preu de venda hagi superat el de l’any passat fa que el resultat sigui entre un 5% i un 8% superior a les xifres del 2018.

TAL DIA COM AVUI
El 7 de gener de 2015 dos gihadistes assassinen dotze persones a la seu parisenca del setmanari satíric francès Charlie Hebdo, que havia caricaturitzat Mahoma a la portada d’un exemplar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor