09.08.2021 - 15:37
|
Actualització: 09.08.2021 - 17:26
L’estat francès exigeix des d’avui el passaport covid per anar a restaurants, bars i locals de lleure i culturals. Això implica que s’ha d’acreditar que hom està vaccinat, que ha passat la malaltia o tenir una prova negativa feta durant les darreres setanta-dues hores. Entre la gent, diversitat d’opinions. Alguns creuen que és una mesura encertada perquè dóna certa seguretat, però uns altres diuen que és una manera encoberta d’obligar la gent a vaccinar-se.
El passaport covid és obligatori a l’estat francès d’ençà de fa setmanes per a anar al cinema, esdeveniments culturals i museus i des d’avui també ho és per als centres comercials, el transport de llarga distància i per anar a un bar o restaurant.
Terrasses a mig gas
La mesura ha originat una gran controvèrsia i aquests darrers dies hi ha hagut manifestacions importants en contra. Avui, a Perpinyà, la major part de clients sabien que havien de mostrar el passaport covid si volien seure en alguna de les terrasses, a través del telèfon mòbil o bé en paper.
Malgrat el bon temps, aquest migdia les terrasses del centre de la ciutat eren a mig gas i alguns dels propietaris admetien que la mesura els faria perdre clients. Uns altres creuen que creixeran les comandes per a endur-se i que molta gent optarà per romandre a casa. És el cas de Nicolàs, el responsable d’un restaurant d’hamburgueses, que diu que caldrà esperar uns dies per valorar-ho, però augura un augment del menjar per a emportar-se i veu amb cert recel la mesura. “No crec que millori les dades”, afirma.
Tampoc no ho creu un client de l’establiment, Sergio Lledó. Pensa que s’obliga els establiments a fer més funcions que no haurien de fer i que això originarà que la gent no surti o faci “trampa”. “No crec que funcioni, ni que sigui la millor manera de fer pedagogia”, afegeix.
Alguns clients hi veuen certa seguretat
L’Aurélie ha vingut a Perpinyà de vacances amb unes amigues des de Lió. Veu bé la mesura perquè tant ella com la resta de companyes estan vaccinades, però entén que els qui no ho estan no ho vegin igual. “Permet de sortir amb una mica més de seguretat, però limita les persones que no tenen el passaport”, diu. “Pot dividir grups en què la meitat estiguin vaccinats i l’altra meitat, no”, afegeix.
També ho veu així la Marine. “Penso que hi haurà gent que preferirà romandre a casa perquè no volen això, voldrien més llibertat”, diu. En Maxime, en canvi, ho valora com un petit gest que, tot i que no dóna seguretat absoluta, és important.