Bargalló proposa un nou model lingüístic al sistema educatiu

  • Els objectius del nou model lingüístic són fer del català la llengua de cohesió social, garantir el coneixement del castellà i assegurar l'aprenentatge de dues llengües més

VilaWeb
Redacció
24.10.2018 - 03:48
Actualització: 24.10.2018 - 07:25

El Departament d’Ensenyament va presentar ahir el document ‘El model lingüístic del sistema educatiu a Catalunya’, que vol actualitzar el model actual. La presentació es va fer al Petit Palau de la Música Catalana, amb la presència del vice-president del govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i del conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló.

Triple objectiu
Segons que van explicar, aquest document proposa canvis metodològics i organitzatius amb la intenció de respondre als desafiaments d’una societat complexa i canviant, molt diferent de la de fa quaranta anys, quan es va implantar el programa d’immersió lingüística a l’escola. L’objectiu és oferir als centres educatius criteris i orientacions per a ensenyar les llengües d’una manera integrada amb els continguts. La finalitat del nou model, segons que van exposar, és situar la llengua al centre del procés d’aprenentatge i desenvolupar una competència lingüística i plurilingüe. Els objectius proposats són tres: que la llengua catalana sigui llengua de referència i actuï com a element de cohesió social, que es garanteixi el domini del castellà i que s’asseguri l’aprenentatge d’una o dues llengües estrangeres.

Àrab i xinès a les aules
Un dels canvis més importants és que la proposta es fonamenta en la interculturalitat i vol afavorir el coneixement de més llengües per aprofundir en el coneixement de més cultures. El projecte remarca que a les escoles catalanes hi ha dues-centes llengües i cultures diferents i que els docents poden treure profit d’aquesta riquesa fent-la més present a les aules. Per això, un dels canvis anunciats més importants serà que s’hi inclouran l’àrab i el xinès com a segona llengua estrangera.

Bargalló va explicar que aquest document es fonamenta en alguna cosa més que ensenyar llengües: ‘Ve d’anys i anys de pràctica a les aules. D’allò que es feia sense que fos escrit enlloc.’ El conseller va afegir que recull també els documents del Consell d’Europa sobre el plurilingüisme i la voluntat d’enfortir la cohesió social, enriquida pel coneixement de més llengües: anglès, francès, alemany, però també àrab i xinès.

El titular d’Ensenyament també va remarcar que l’objectiu del departament és capacitar els alumnes perquè es desenvolupin en una societat plural i complexa: ‘Prepararem millor els estudiants en una societat contemporània, en un país que té una llengua pròpia i moltes llengües per a comunicar-se.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor