Barcelona vol convertir les Glòries i el Poblenou en un “pol cultural” amb un pla abans de final d’any

  • La ciutat de Barcelona comptarà amb un pla cultural i creació per a l'eix de les Glòries, el 22@ i Poblenou abans de final d'any amb la finalitat de generar un "pol cultural" i potenciar el diàleg entre el Museu del Disseny, L'Auditori, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), biblioteques, empreses, veïns i equipaments, aprofitant les obres de remodelació de la plaça.

VilaWeb
Redacció
12.06.2017 - 10:06

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

La ciutat de Barcelona comptarà amb un pla cultural i creació per a l’eix de les Glòries, el 22@ i Poblenou abans de final d’any amb la finalitat de generar un “pol cultural” i potenciar el diàleg entre el Museu del Disseny, L’Auditori, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), biblioteques, empreses, veïns i equipaments, aprofitant les obres de remodelació de la plaça.

“En aquest moment històric d’inflexió que és la construcció de la plaça de les Glòries volem aprofitar” per dotar de significació i contingut cultural i de creació aquest eix barceloní, ha dit el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, en una trobada amb els mitjans per fer balanç d’un any de govern.

Una de les primeres concrecions d’aquest pla, “ja encarat” i que crearà contingut cultural propi, es materialitzarà amb el trasllat de la celebració de la Festa de la Llum del centre de la ciutat a la zona de les Glòries per la celebració de la festivitat de Santa Eulàlia al febrer, ha explicat Collboni.

“Què passarà i què representa les Glòries és un debat molt potent” pel qual ja s’ha constituït una assemblea amb diferents agents, i que ara té pendent la constitució del grup promotor, segons Collboni, que ha apostat perquè el TNC i L’Auditori deixin de donar-se l’esquena.

“OPORTUNITAT HISTÒRICA”

Segons Collboni, “s’obre una oportunitat històrica amb la remodelació de la plaça de les Glòries, perquè aquella àrea, juntament amb el 22@, representa un dels punts de la ciutat amb més equipaments culturals pel que es refereix a indústries creatives”.

En aquesta línia, però en una fase més embrionària, Collboni també s’ha proposat engegar el pol científic de la Ciutadella amb la participació d’universitats, museus, el Zoo de Barcelona, centres d’investigació, veïns i més agents “perquè la ciutat no oblidi la ciència”.

MEITAT DE LES MESURES ANUNCIADES

Collboni ha fet un balanç positiu del seu primer any al capdavant de l’àmbit cultural, i ha destacat que des de la presentació del seu programa amb la conferència ‘Trencant els murs’ el setembre del 2016 s’han engegat 15 de les 34 mesures previstes anunciades.

També ha celebrat que el pressupost de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), sense explicar inversions ni inversió cultural en districtes, ha estat de 132 milions, un 15% més que en el període anterior, i aquesta partida ha aconseguit el 5% del global del pressupost de la ciutat –el 6,5% si s’expliquen accions culturals en districtes–.

Ha celebrat que l’Icub ha aconseguit gestionar fins ara el 50% de la taxa turística, amb la consecució de 700.000 euros en diferents actuacions en el que va d’any, com l’aportació al Monestir de Pedralbes amb finalitats de restauració.

ACTUACIONS ESTRELLA

Entre les mesures estrella, ha parlat de la subvenció de l’IBI en espais i establiments d’exhibició cultural, el Pla de xoc cultural als barris, la permanència de l’escultura ‘Carmela’ de Jaume Plensa a la ciutat, la coordinació de polítiques culturals entre Ajuntament i Generalitat i la inversió de 300.000 euros per obrir el Grec a l’agost.

També s’ha referit a la creació d’un nou marc de relació cultural entre Ajuntament i l’Estat, l’operació per salvar el Teatre Tantarantana, la recuperació de l’espai del Borsí com a equipament cultural amb espais veïnals, les beques d’escriptura Montserrat Roig, les polítiques del sector del llibre i el programa Barcelona Districte Cultural, entre d’altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor