Barcelona usarà el ‘Big Data’ per fer seguiment del turisme i preu de lloguers

  • Experts en 'Big Data' demanen millores en la gestió de les dades per part de les ciutats

VilaWeb

Redacció

25.11.2016 - 13:20
Actualització: 25.11.2016 - 14:02

Experts en ‘Big Data’ demanen millores en la gestió de les dades per part de les ciutats

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

Barcelona utilitzarà les dades que ofereix el ‘Big Data’ per controlar els efectes negatius del turisme a la ciutat i el preu dels lloguers, a més d’oferir als ciutadans la capacitat de decidir les polítiques més convenients per regir la capital catalana, tal com ha apuntat aquest divendres la Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Francesca Bria.

Davant de la cinquantena d’assistents a la jornada ‘Data Driven Cities- Les dades al servei de les ciutats’, organitzada per Esade, Bria ha mostrat les línies generals que seguirà Barcelona en els pròxims tres anys en matèria de gestió de dades amb l’objectiu de desenvolupar “una ciutat amb infraestructures que aprofitin el ‘Big Data’ per pilotar la innovació i la participació”.

Actuacions com la superilla han servit d’exemple a Bria per destacar que “Barcelona és una de les ciutats més modernes i avançades a l’ús de noves tecnologies per millorar la vida dels seus ciutadans”, per la qual cosa l’Ajuntament invertirà els recursos necessaris per convertir Barcelona en l’avantguarda de les ciutats intel·ligents i que els ciutadans siguin els principals actors d’aquestes innovacions.

“Volem usar les dades per millorar la salut i l’educació dels ciutadans”, ha assegurat Bria, explicant que durant el 2017 el consistori proposarà diverses trobades perquè tot el món pugui opinar sobre l’ús de les dades a la ciutat i que tinguin informació sobre com tirar endavant tots els processos modernitzadors.

Durant la sessió, també ha posat èmfasi en la necessitat que totes les dades formin part del Govern municipal de manera democràtica i sense opacitat, “ja que els membres de govern no estan només per guanyar eleccions i encarregar-se de l’administració de la ciutat”, sinó que també tenen la responsabilitat de proposar a tots els sectors que participin de manera igualitària en el pren de decisions.

Bria ha demanat al sector privat, al sector públic i al tercer sector que es comprometin perquè l'”ús de dades siguin realment efectius i tinguin sentit”, afegint que l’Ajuntament també posarà de la seva part amb la creació d’una oficina ciutadana de drets digitals per educar i donar la informació necessària en sobirania tecnològica a tots els barcelonins.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, també ha intervingut en la jornada, tot i que ho ha fet a través d’un vídeo per la celebració del ple de novembre, on ha explicat que la capital catalana té un 90% més de dades que fa tres anys, “el que fa fonamental gestionar-los perquè tinguin un bon ús”.

Pisarello ha invitat a tots els ciutadans a ser partícips “del pacte que cal construir entre el consistori i la societat civil per decidir com ha de ser la Barcelona del futur”, fent més democràtica la governabilitat i afavorint la privacitat de tot el món.

EXPERTS

Directors d’executius d’empreses internacionals i membres d’Esade han reclamat a les grans ciutats que utilitzin les dades per millorar la vida dels ciutadans i acabar així, per exemple, amb els accidents de trànsit entre ciclistes i vianants o amb els grans embussos en les hores punta.

El director executiu de Nesta, Geoff Mulgan, ha centrat la seva intervenció a mostrar com el Regne Unit ha estat capaç d’aplicar en diversos àmbits el ‘Big Data’, i ha destacat aplicacions creades en col·laboració amb Google per prevenir malalties i actuar en cas de parades cardíaques.

El coordinador del ESADE Center for Innovation in Cities, Esteve Almirall, ha explicat que la ciutat nord-americana de San Francisco ha posat en marxa un programa per reduir els accidents de ciclistes, ja que aquests es produïen sempre en els mateixos encreuaments i amb les dades s’ha pogut reduir “considerablement”.

La jornada s’ha completat amb una taula rodona on experts en ciutats intel·ligents i gestió de dades han mostrat com Barcelona pot ser un referent en ‘Big Data’ per la inversió estrangera que obté cada any i pel seu lideratge en matèria turística a escala mundial.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor