12.05.2017 - 14:54
El Govern de Colau advoca per elaborar una ordenança d’accessibilitat en vista al 2020
BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)
L’Ajuntament de Barcelona treballa en un pla per garantir l’accessibilitat universal a la ciutat a partir del 2026, en espais tant públics com privats i en equipaments també d’oci, cultura i esport, ha explicat la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.
“L’objectiu és que, el 2026, Barcelona sigui 100% accessible pel 100% de la població”, ha defensat Ortiz en roda de premsa al costat del gerent de l’Institut Municipal de Personis amb Discapacitat (IMPD), Ramon Lamiel, i ha advocat per culminar el procés amb una ordenança sobre accessibilitat, de la qual no disposa l’Ajuntament.
“Una ordenança és la millor garantia perquè sigui un acord de ciutat”, segons Ortiz, que ha assenyalat que preveuen elaborar el primer informe sobre l’ordenança en aquest mandat perquè es pugui abordar el seu redactat definitiu en 2020, en un procés requereix el consens dels grups municipals i també del conjunt d’agents i col·lectius d’aquest àmbit de la ciutat.
El pla –en el qual treballa des de fa mesos l’IMPD– es presentarà el dimarts en la comissió de Drets Socials, i la seva elaboració tindrà un cost de 847.000 euros, que no inclouen la despesa de les mesures que s’executaran després, per la qual cosa preveu que l’Ajuntament reservi inversions municipals per a aquestes mesures després de la seva aprovació.
Ortiz ha destacat que té per objectiu no només l’accessibilitat a edificis i equipaments, sinó també a exposicions, actes culturals i activitats de centres cívics, ha exemplificat, i ha defensat: “L’accessibilitat no significa ajudar, sinó que és un dret que hem de garantir” i que beneficia a tots els ciutadans.
Ha recordat que la Generalitat va aprovar el 2014 la Llei d’Accessibilitat –encara que no ha desenvolupat el seu reglament–, que estableix que els municipis han d’aprovar plans propis, i ha defensat que “una ciutat com Barcelona, amb la seva dimensió i la quantitat de serveis que concentra, requereix donar orientacions clares i específiques” en aquest àmbit.
PLANES D’OCUPACIÓ I DIAGNÒSTIC
La mesura inclou desenvolupar tres plans d’ocupació: s’han contractat 35 persones mitjançant dos plans dissenyats per Barcelona Activa per recollir dades, i un tercer, de l’IMPD, contractarà 30 amb discapacitat, una contractació pionera a nivell municipal, perquè realitza un pla d’accessibilitat per primera vegada contractant a principals destinataris de la normativa.
El pla pretén analitzar amb detall tots els serveis que es presten a la ciutadania, revisant la seva accessibilitat física, comunicativa i dels productes, i contempla una fase de diagnòstic –fins a inicis del 2018–, una altra d’elaboració de solucions, i una última d’execució d’aquestes solucions, que podria començar a la fi de 2018 o principis del 2019, ha dit Ortiz.
La primera fase d’anàlisi inclou la recollida de dades sobre diversos serveis: 40 centres de serveis socials municipals, 50 centres cívics, 11 oficines d’atenció ciutadana, 40 biblioteques, 56 museus, 59 teatres, 196 sales de cinema i espectacles i 70 centres d’atenció primària.
També analitzaran en aquesta primera fase 404 escoles i instituts municipals, 248 centres educatius concertats, 2.513 parades de transport públic, habitatges, 52.780 comerços, 40 mercats, 52 centres esportius municipals, 270 serveis turístics i canals de comunicació i informació, entre d’altres.
En la fase de diagnòstic, l’Ajuntament també analitzarà equipaments i espais públics d’altres administracions i, per a l’execució de mesures per millorar l’accessibilitat quan sigui necessari, ha avisat: “Entenem que la llei del Parlament ens fa responsables a tots, igual que al sector privat”.
Preguntada per com incentivarà privats perquè garanteixin aquesta accessibilitat, Ortiz ha ressaltat que l’Ajuntament pot fer-ho a través de la normativa i també acompanyant aquests sectors, després del que Lamiel ha destacat una iniciativa a Sants-Montjuïc i Ciutat Vella en la qual l’Ajuntament subvenciona millores d’accessibilitat en establiments.
La discapacitat reconeguda afecta un 8,07% de la població de la ciutat –129.987 persones, de les quals el 54% són dones–, i la majoria d’elles es concentren en les edats més avançades, ja que el 51,3% dels discapacitats tenen 65 anys o més, ha detallat Ortiz.