Barcelona estudia expropiar deu solars privats de l’Eixample per a ubicar-hi equipaments

  • L'ajuntament avaluarà les necessitats d'equipaments de proximitat, escoles i habitatge públic del districte

VilaWeb

Redacció

15.02.2017 - 19:24
Actualització: 15.02.2017 - 19:31

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres en comissió la suspensió de la llicència de deu solars privats de l’Eixample i n’estudiarà l’expropiació per ubicar-hi equipaments i habitatges públics. El govern municipal ha introduït aquesta mesura a última hora en l’ordre del dia de la comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i s’ha aprovat amb els vots de Barcelona en Comú, PSC, ERC i la CUP. CiU, PPC i Ciutadans han rebutjat la precipitació de la iniciativa i han advertit dels riscos jurídics que pot tenir per la seva arbitrarietat. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que aquests solars estan qualificats com a equipaments i ara mateix estan buits, tenen alguna edificació o tenen alguna activitat a precari. S’estudiarà quins poden ser adequats i es plantejarà una modificació del Pla General Metropolità per qualificar-los com a equipaments públics.

La suspensió implica que no es pot plantejar cap nova activitat i dura un any, prorrogable a un any més.La regidora de l’Eixample, Montserrat Ballarín, ha assegurat que aquest districte està en una situació “d’emergència” perquè és el que té més habitants i té molts pocs equipaments. Els solars estan distribuïts en els sis barris: un al Fort Pienc, dos a Sagrada Família, dos a la Dreta de l’Eixample, dos a l’Antiga Esquerra, un a la Nova Esquerra i dos a Sant Antoni. Un dels de Sagrada Família és propietat d’Agbar i és el sòl on els veïns afectats per la construcció de l’escalinata principal del temple de Gaudí volen ser traslladats. L’Eixample és el territori amb més habitants de la ciutat (16,4%) i compta amb una densitat més alta que la mitjana. Concentra una gran activitat econòmica i una mixtura d’usos que conviuen estretament en un teixit històric, compacte i molt consolidat que dificulta trobar nous espais per a ús públic. De fet, hi ha 2,09 metres quadrats d’equipament per habitant, la proporció més baixa de al ciutat i molt per sota de la mitjana, que es troba en 6,75. “Tenim necessitats i reivindicacions molt justificades en matèria d’educació, d’habitatge, pel que fa a la gent gran. Necessitem nous serveis públics i cal que siguin de proximitat, que no calgui anar a l’altra punt del barri, en un districte que és molt extens”, ha argumentat Ballarín, que ha recordat que hi ha alguns solars que ja s’han recuperat, com la Model o Glòries, però tots tenen ja una destinació.Ha posat d’exemple Sant Antoni, on hi ha una escola per a 38.000 habitants, o l’Esquerra de l’Eixample on no hi ha habitatge públic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor