El Barcelona Supercomputing Center, seleccionat per acollir un dels primers ordinadors quàntics europeus

  • Sis centres distribuïts en diversos països conformaran la primera xarxa europea d'aquesta classe de computació

VilaWeb

Redacció

10.10.2022 - 21:15
Actualització: 10.10.2022 - 21:57

El Barcelona Supercomputing Center ha estat seleccionat per acollir un dels primers ordinadors quàntics europeus. La nova infrastructura -que s’integrarà al superordinador MareNostrum 5- s’afegirà a cinc més que s’ubicaran a diferents països, i que conformaran, en conjunt, la primera xarxa europea dedicada a aquest tipus de computació. Es preveu que el nou ordinador tingui el potencial d’augmentar “de manera notable” l’impacte de la investigació i la innovació en permetre solucions que superin les capacitats dels actuals supercomputadors. La inversió ascendirà als 12,5 milions d’euros, cofinançats al 50% per la UE i pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital espanyol.

La fita permetrà que el BSC tingui un paper decisiu a Europa en unes tecnologies que “formaran part de la societat del futur”, segons el director del BSC, Mateo Valero. Alhora ha considerat que el fet d’haver estat seleccionat per acollir un dels primers ordinadors quàntics europeus reforça el paper de la institució com un dels capdavanters de la supercomputació a Europa.

La nova xarxa europea de computació quàntica estarà disponible el segon semestre del 2023, principalment amb finalitats de recerca i desenvolupament, per a una àmplia gamma d’usuaris, com les comunitats científiques, la indústria i el sector públic, sense importar en quin país de la UE es trobin.

A més de Barcelona, l’EuroHPC JU han seleccionat seus a Alemanya, Txèquia, l’estat francès, Itàlia i Polònia. Es preveu que els nous ordinadors quàntics siguin capaços de resoldre més ràpidament problemes complexos en àmbits com ara la salut, el canvi climàtic, la logística o l’ús de l’energia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor