El Barcelona Supercomputing Center encapçala la construcció del primer ordinador quàntic del sud d’Europa

  • El nou computador serà pioner en la utilització de tecnologia europea i es preveu que disposi del primer xip l'any 2022

VilaWeb

ACN

29.10.2021 - 15:47

El Barcelona Supercomputing Center coordinarà la construcció i posada en funcionament del primer ordinador quàntic del sud d’Europa. El projecte, anomenat Quantum Spain, es desenvoluparà també de manera pionera amb tecnologia europea. La previsió és que l’any 2022 ja hi hagi operatiu un primer xip amb dos cúbits, que és el sistema que marca la potència del superordinador, i la intenció és augmentar el nombre de cúbits amb el temps. Tanmateix, la coordinadora de la iniciativa, la investigadora Alba Cervera, ha subratllat que avantposaran la qualitat al creixement del número de cúbits, al contrari d’algunes gran marques internacionals.

Una de les particularitats d’aquest ordinador quàntic és que es desenvoluparà amb la tecnologia de superconductors, una opció que comparteixen empreses com Google o IBM, apunten des del BSC-CNS. La idea, una vegada comenci a funcionar, és que doni servei a la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES) i que creï un ecosistema de computació quàntica sòlida.

A més, Cervera ha destacat que la iniciativa servirà per reforçar “la sobirania tecnològica” en un context de forta competència internacional. “El que ens trobem avui en dia amb tota la crisi de xips i tecnologies, com per exemple la quàntica, que estan liderant Xina, Estats Units i altres països, és que és complicat aconseguir que et venguin la màquina”, ha apuntat la doctora en computació quàntica. Així, amb el nou projecte amb seu a Barcelona, es vol reforçar la intenció europea de teixir una xarxa sòlida capaç d’abastir-se de manera autònoma. “El que vol Europa és apostar per fer la seva tecnologia. Per tenir i fer nosaltres els xips. I és molt important, perquè serem els amos d’aquesta tecnologia”, ha afegit.

Els xips són els dispositius que porten els cúbits i la potència de l’ordinador quàntic va vinculada al nombre de cúbits que té. La idea del projecte barceloní és iniciar a finals de 2022, ha concretat Cervera, amb un parell de cúbits. Amb el temps, se sumaran xips més ambiciosos. Les previsions és que el 2025, fins quan està dissenyada actualment la iniciativa, ja s’hagi arribat a la vintena de cúbits.

Tanmateix, Alba Cervera explica que hi ha xips amb unes xifres de cúbits molt altes que finalment no funcionen bé. “El que volem és que la qualitat del xip sigui bona, i si hem de començar per coses senzilles ho farem així. És un projecte realista”, ha remarcat.

Aquests xips s’adquiriran a través d’empreses especialitzades i s’enduran una part important del finançament del projecte, que inicialment és de vint-i-dos milions d’euros, però preveu ampliar-se fins als seixanta milions d’euros a posteriori.

Aplicacions de l’ordinador quàntic

El pla presentat aquest divendres inclou la col·laboració amb vint-i-cinc universitats i centres d’infraestructures i de supercomputació. Un dels pilars de Quantum Spain, de fet, és el treball conjunt a l’hora de fer algoritmes quàntics i estudiar quines aplicacions podran tenir. D’entrada, el projecte se centra especialment en la possible utilitat de l’ordinador quàntic en matèria d’intel·ligència artificial.

Així i tot, la investigadora que coordinarà el projecte ha remarcat que els usos potencials de la supercomputadora són molt diversos, des de la química quàntica a la ciberseguretat. “Ajuda a explicar com funcionen les molècules. I en un futur, això ens portarà a entendre reaccions químiques” i saber més de “sistemes moleculars complexos”, ha explicat. En el mateix sentit, les capacitats de la computació quàntica també suposen un canvi de “les normes del joc” en matèria de seguretat digital en un futur. “Hi ha algoritmes quàntics que són capaços de trencar la criptografia d’avui en dia”, ha advertit la investigadora.

Igualment, Alba Cervera ha destacat la gran utilitat de l’ordinador quàntic pel que fa a l’eficiència energètica. Si bé hi ha processos de la computadora quàntica que altres ordinadors potents també poden fer ràpidament, la diferència de consum energètic és molt destacada. “L’energia que necessita un ordinador quàntic, en comparació, és mínima”, ha rematat l’experta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor