04.04.2022 - 18:09
|
Actualització: 04.04.2022 - 20:09
La segona Barcelona Wine Week (BWW) s’havia de fer del 7 al 9 de febrer. Tanmateix, la situació pandèmica va fer ajornar l’esdeveniment, que finalment serà la setmana entrant, del 4 al 6 d’abril, al pavelló 8 de la Fira de Montjuïc. Coincideix per dates amb la Fira Alimentària, que es fa al recinte firal de l’Hospitalet. És la segona BWW: la part vinícola del sector alimentari funciona independentment d’Alimentària.
Enguany, la BWW comptarà amb sis-cents cinquanta expositors de més de seixanta Denominacions d’Origen Protegides de l’estat espanyol, que mostraran els seus vins i podran explicar els seus projectes vinícoles. Les DOP amb més cellers presents a la fira seran DO Cava, DO Empordà, DO Jumilla, DO Montsant, DO Navarra, DO Penedès, DO Ribera del Duero, DO Rueda, DO Terra Alta, DO Rioja i DOQ Priorat. No caben més expositors en els 10.000 metres quadrats que ocuparà de demà a dimecres l’esdeveniment.
En el vessant professional, els organitzadors de Fira de Barcelona aporten dades com ara que passaran per la cita vinícola cap a 350 compradors internacional de 40 països, principalment d’Europa, l’Amèrica Llatina i Nord-amèrica i que hi haurà més de 4.000 reunions de negocis.
La sostenibilitat en el món del vi, marcat per les varietats autòctones i recuperades, i el canvi climàtic seran les qüestions centrals de les principals ponències d’especialistes com els Master of Wine Pedro Ballesteros i Sarah Jane Evans. També es parlarà de la digitalització, l’enoturisme 4.0, la innovació i les oportunitats de negoci, sobretot en l’àmbit internacional.
Entre les ponències i activitats programades pels organitzadors –perquè, d’activitats, n’hi haurà moltes més dins i fora del recinte firal–, us en proposem les següents. Tot i que us recomanem que consulteu tot el programa.
Dilluns 4 d’abril. De 13.00 a 14.00.
La versatilitat de la garnatxa davant la variabilitat climàtica
Amb Sarah Jane Evans MW; el sommelier Ferran Centelles; l’elaborador Joan Ignasi Domenech; Anne Cannan, representant de l’associació Terra de Garnatxes; i el cap del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l’INCAVI, Dr. Xoán Elorduy Vidal. La sessió vol mostrar com la garnatxa és una varietat que té facilitat per a l’adaptació a la variabilitat climàtica.
Dilluns 4 d’abril. De 17.00 a 18.00.
Viatge a l’Empordà a través dels sòls i les varietats tradicionals
A càrrec de la sommelier Audrey Doré, del restaurant el Celler de Can Roca. Doré proposarà un viatge de descoberta per l’Empordà, dels seus viticultors, projectes i paisatges. Es tastaran vins monovarietals de garnatxa roja, carinyena blanca i carinyena negra de l’Empordà en diferents tipus de sòl: pissarres i sauló.
Dilluns 4 d’abril. De 18.00 a 18.45.
La quimera de la sostenibilitat
A càrrec de Pedro Ballesteros, Master of Wine.
Què implica el concepte de sostenibilitat per a la viticultura? És preparada la majoria de cellers per assumir aquest compromís? Ballesteros hi reflexionarà. És un referent de la viticultura internacional, autor de Comprender el vino (Planeta Gastro, 2021), treballa a Brussel·les, a la seu de la Unió Europea.
Dimarts 5 d’abril. De 10.00 a 11.00.
La mandó, una varietat important per encarar els reptes del futur?
Amb Pedro Ballesteros MW, l’enòleg d’Abadal Miquel Palau i el propietari del Celler del Roure, Pablo Calatayud.
Descobrim aquesta varietat que al País Valencià va estar a punt de desaparèixer i de la qual ara alguns cellers fan lluir més que mai les virtuts i l’expressió del paisatge mediterrani. La descoberta de la mandó es farà mitjançant el tast de sis vins.
Dimarts 5 d’abril. De 14.30 a 15.30.
La identitat de Bages a través de les seves varietats
Amb la sommelier i periodista Sílvia Culell i Joan Soler, enòleg i president de la DO Pla de Bages.
Recorregut a través de cinc vins de la DO Pla de Bages per la història i el patrimoni vitivinícola que conté, per vincular els seus vins de qualitat amb el fet cultural que els explica.
Dimarts 5 d’abril. De 18.00 a 18.50.
Lliurament dels premis Barcelona Rosé International Bubbles Awards
Acte de lliurament del segon certamen que premia les millors bombolles rosades del món. Barcelona Rosé International Bubbles Awards, impulsat per la revista Va de Vi i dirigit pel sommelier Ramon Roset, va néixer amb l’objectiu de promocionar i potenciar els vins escumosos rosats, com a vins escumosos de qualitat.
Dimecres 6 d’abril. D’11.30 a 12.30.
Reivindicar la identitat mediterrània
Amb Pepe Mendoza, viticultor i elaborador del celler Casa Agrícola d’Alacant; Bàrbara Mesquida, viticultora i elaboradora del celler Mesquida Mora de Mallorca; i l’enòloga Pilar Salillas, directora de la bodega Lagravera d’Alfarràs. Modera la periodista Ruth Troyano.
Aquests elaboradors i viticultors compartiran les experiències personals sobre l’adaptació de les varietats al canvi climàtic. Ens parlaran també de les noves tendències de consum. S’hi tastaran sis vins.
Dimecres 6 d’abril. De 13.00 a 14.00.
Tast de tendències i innovació al panorama vinícola català
Amb Ferran Centelles, sommelier i membre d’elBullifoundation/Sapiens del Vi.
Centelles és un referent en el món vinícola català. És el responsable dels vins espanyols per a Jancis Robinson. A més, es va formar amb Ferran Adrià al restaurant el Bulli i hi continua vinculat amb el projecte elBullifoundation. La botella 18 és el darrer llibre que ha publicat.
Activitat permanent.
Tast de varietats de raïm minoritàries
Dins el recinte de la BWW, el visitant podrà accedir al Wine Tasting Journey / Hidden grapes, en què trobarà un espai amb una barra de vins on podrà tastar quaranta-set varietats autòctones minoritàries, algunes de les quals tan curioses i poc conegudes com ara la bruñal, caiño blanco, mizancho, moneu, garnatxa peluda i tortosí. En aquest espai d’autotast es podran degustar cinquanta-set referències de petites produccions, moltes de les quals són difícils de trobar al mercat.
Activitat permanent.
BWW Gastronomy
Aquest espai del recinte vincularà el vi amb la restauració mitjançant propostes de maridatges: se serviran vint-i-set referències de vins que maridaran amb els seus respectius vint-i-set “platets”. Cada dia del saló es proposaran nou maridatges diferents.