Barcelona retirarà les medalles commemoratives franquistes

  • El govern de Colau inicia l'expedient de revocació, que es votarà en el ple del 25 de gener

VilaWeb
18.11.2018 - 09:00
Actualització: 18.11.2018 - 10:07

El govern de Colau proposarà de retirar la Medalla Commemorativa dels 25 anys de Pau que va atorgar l’Ajuntament franquista al dictador Francisco Franco l’any 1964. El primer tinent batlle, Gerardo Pisarello, ha anunciat que el govern municipal iniciarà l’expedient de retirada de la medalla a Franco i a 6 persones i entitats més relacionades amb la dictadura. L’expedient de revocació es votarà en el ple del 25 de gener, un dia abans del 80 aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la capital catalana.

A banda del dictador Francisco Franco, l’Ajuntament franquista va atorgar la Medalla d’Or l’any 1949 al general José Solchaga Zala, que va ocupar Tarragona i Barcelona amb les tropes franquistes el gener del 1939. El general Agustín Muñoz Grandes, ministre secretari general del Movimiento i general en cap de la División Azul, la va rebre el 1969. L’any 1966 va ser concedida a Antonio Ibañez Freire, que tenia la Creu de Ferro de l’exèrcit alemany i va acabar sent ministre de l’Interior l’any 1979. L’any 1966 també la va rebre la Secció Femenina de la Falange.

Per a Pisarello és una ‘autèntica vergonya’ i ‘inadmissible’ que en una ciutat democràtica s’hagi ‘pretès reconèixer com a temps de pau uns temps que van ser de repressió i de manca de llibertat’.

Demana a Sánchez que ‘s’impliqui’ en la querella argentina contra els crims del franquisme
Pisarello ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ‘s’impliqui’ en la querella argentina contra els crims del franquisme i que ‘acompanyi’ i ‘doni suport’ a la tasca que estan fent els ajuntaments per ‘remoure la impunitat judicial del franquisme’. ‘Arribem més enllà de les nostres competències per trencar amb la impunitat judicial i simbòlica del franquisme’, ha subratllat.

El primer tinent batlle ha demanat a Sánchez que, ‘com a mínim’, ‘desbloqui’ iniciatives com la querella argentina i l’ha convidat a tenir una ‘posició molt més activa’ i a ‘explorar totes les vies’ per ‘remoure la impunitat judicial’ del franquisme.

En aquesta línia, el comissionat de Memòria Històrica de l’Ajuntament, Ricard Vinyes, ha demanat al president del govern espanyol que modifiqui dos apartats de l’article segon de la llei d’Amnistia del 1977. Vinyes ha remarcat que, amb aquesta modificació, casos com el de Billy el Niño podrien tenir ‘una altra mirada’. ‘Una de les coses que està a la mà de Sánchez és la prohibició de l’existència de la Fundació Francisco Franco’, ha subratllat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor