04.03.2018 - 14:37
|
Actualització: 04.03.2018 - 17:16
Barcelona ha retirat l’estàtua d’Antonio López, el negrer que va fer fortuna traficant esclaus a la Cuba colonial, que hi havia a la plaça homònima. El monument, inaugurat el 1884, s’ha retirat en un acte festiu en què han actuat Els Comediants. Al seu lloc, s’hi han col·locat dos faristols informatius: un sobre la història de la plaça i un sobre les Bullangues de Barcelona del segle XIX, els avalots populars que van tenir una importància decisiva per fer efectiu el canvi cap a una societat liberal i posar fi a l’absolutisme.
Pero el paralelismo que realmente me ha llamado la atención es este: pic.twitter.com/CDLd8X26Lj La retirada del monumento a Antonio López, Marqués de Comillas, esta mañana en Barcelona
— Guillem Clua (@guillemclua) 4 de març de 2018
Una grua ha retirat l’estàtua en un acte amb música, circ, pirotècnia i una xocolatada en què han participat el primer tinent batlle, Gerardo Pisarello, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i representants d’entitats com la FAVB o Tanquem els CIEs.
‘L’esclavatge és de les pitjors coses que hem creat l’espècie humana i ha provocat un gran dolor a homes, dones, nens i nenes. Aquest és un acte de reparació a qui se sent ofès per aquests crims de lesa humanitat’, ha dit Pisarello. A més, ha apuntat que la retirada de l’estàtua és un reconeixement a la història de Barcelona, ‘una ciutat de llibertat que ha tingut grans defensors que han lluitat contra l’esclavisme’.
El monument es traslladarà al Centre de Col·leccions del MUHBA, on es guardarà amb la resta del patrimoni de la ciutat. El nom de la plaça es decidirà en una multiconsulta, però el consistori ja ha proposat ‘Bullangues’, en record dels avalots que es van produir a Barcelona entre el 1835 i el 1843. D’altra banda, una iniciativa popular encapçalada per Tanquem els CIE vol que s’anomeni ‘Idrissa Diallo’.