Barcelona retira la Medalla d’Or de la Ciutat a l’ex-ministre franquista Martín Villa

  • Tots els grups hi han votat a favor, amb l'excepció de vot contrari del PP i l'abstenció de Cs

VilaWeb

Redacció

31.03.2017 - 12:12
Actualització: 31.03.2017 - 12:58

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres retirar la Medalla d’Or de la Ciutat a l’ex-ministre franquista de Governació i últim governador civil de Barcelona Rodolfo Martín Villa, amb els vots de Barcelona en Comú, el PSC, el grup Demòcrata, ERC, la CUP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy (Demòcrates). Cs s’ha abstingut i el PP hi ha votat en contra. La medalla va ser concedida després d’un acord del ple el 1976, al final de la dictadura, i el consistori ha considerat que la revocació està legitimada per la repressió a l’antifranquisme de Martín Villa.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que Martín Villa simbolitza com ningú els ‘tèrbols vincles polítics i econòmics entre l’actual monarquia parlamentària i el franquisme’, i ha explicat que l’acció també pretén reparar les víctimes a les quals encara no ha demanat perdó.

El regidor del grup Demòcrata Jordi Martí ha dit que el vot favorable a la revocació es deu als arguments polítics i ètics: ‘És una anomalia històrica i un anacronisme que un jerarca franquista sigui mereixedor d’aquest guardó’. Juanjo Puigcorbé (ERC) ha afegit que Martín Vila no hauria d’haver rebut mai la distinció i Josep Garganté (CUP) ha recordat que encara queden ex-dirigents franquistes que tenen distincions de les administracions democràtiques.

Els únics grups que no han votat favorablement a la revocació han estat el PP i C’s. La regidora de Cs Carina Mejías ha justificat l’abstenció del seu grup perquè no vol participar en ‘polítiques revengistes’ del govern municipal. Alberto Fernández (PP) ha assegurat que la proposta vol rebutjar la transició espanyola i el que representa.

Al·legacions de Martín Villa
El tinent d’alcalde Jaume Asens va advocar en la comissió de Presidència per retirar aquest reconeixement al maig en commemorar-se els trenta anys dels Successos de Vitòria, en els quals van morir cinc persones i cent cinquanta més van resultar ferides per l’actuació policial durant una vaga.

Martín Villa va presentar al·legacions a la retirada d’aquest reconeixement, que han estat desestimades i que qüestionaven la falta de motivació de la revocació i la seva indefensió, i destacaven la seva contribució a la democràcia i la seva voluntat de declarar davant la justícia argentina en la causa oberta pels Successos de Vitòria.

L’expedient de l’ajuntament el responsabilitza de la repressió directa dels ciutadans que participaven en la mobilització dels moviments socials democràtics de l’època, i el considera responsable polític de persecucions, maltractaments, tortura i vexacions de la policia de la dictadura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor