15.02.2022 - 21:30
|
Actualització: 15.02.2022 - 22:30
L’Ajuntament de Barcelona rehabilitarà els antics jutjats de la Via Laietana ubicats al número 8-10 i hi traslladarà set-cents treballadors municipals a partir del 2026. Segons ha explicat el govern municipal, l’objectiu és reorganitzar diverses dependències municipals repartides pel Gòtic i concentrar-les en aquest edifici, en desús d’ençà de fa prop de quinze anys. D’altra banda, la reorganització deixarà disponibles sis edificis del barri que ara acullen diversos serveis municipals i que es destinaran a la construcció d’un nou CAP i entorn de setanta habitatges públics. Es preveu que la rehabilitació de l’immoble de Via Laietana s’enllesteixi a final del 2026 i que el nou CAP entri en funcionament a mitjans del 2028.
El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha assegurat que es tracta d’una operació ambiciosa que permetrà d’encabir els equipaments que necessita el barri Gòtic, com ara un CAP nou i més habitatge públic. “Tindrem sentanta famílies que podran venir a viure al cor del Gòtic”, ha afegit. A més, ha destacat que s’activarà un actiu municipal a la Via Laietana que fa anys que és buit.
Rabassa ha celebrat també que tot plegat tindrà lloc a una Via Laietana “renovada”, ja que serà més restringida al trànsit i tindrà un aspecte renovat un cop acabin les obres a la via.
Un pol d’oficines amb 700 treballadors
L’edifici de la Via Laietana 8-10 compta amb 20.000 metres quadrats, dels quals 12.000 són propietat de l’Ajuntament i 8.000 de l’estat espanyol. Actualment, l’estat sí que ocupa part de l’edifici i de fet és on s’ubiquen les oficines de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En canvi, la part de superfície municipal es troba en desús des de fa prop de quinze anys, quan els jutjats es van traslladar a la Ciutat de la Justícia.
Amb els canvis que proposa el govern municipal, es rehabilitarà l’edifici i s’hi traslladaran diversos serveis municipals, com ara les àrees d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica i Seguretat. Així, la part buida de l’edifici es convertirà en un pol d’oficines. El consistori ja avança que es tractarà d’una inversió econòmica “ambiciosa” perquè l’edifici que havia estat seu dels antics Jutjats de Primera Instància es troba en estat “precari”. Tot i això, encara no han concretat cap quantia.
Fonts municipals han recordat que l’espai era propietat de la Generalitat, però se’l va quedar l’ajuntament després d’acordar una dació en pagament per saldar un deute de la Generalitat amb el consistori.
Prop de 70 pisos públics i un nou CAP
D’altra banda, s’alliberaran cinc edificis que actualment acullen aquests serveis municipals per convertir-los en habitatge públic i part d’un altre edifici que serà on s’ubicarà el nou CAP Gòtic. Pel que fa als habitatges, tres estaran situats al carrer Avinyó, un al carrer Ciutat i un altre al carrer Paradís mentre que el nou CAP Gòtic se situarà a la plaça Pi Sunyer.
Fonts municipals no han volgut posar una data definitiva a la posada en marxa dels pisos si bé l’objectiu és que es pugui fer tan bon punt estiguin llestos per entrar-hi a viure. Suposen un espai de 5.600 metres quadrats que, en principi, podrien traduir-se en 70 habitatges, segons els primers càlculs dels equips del consistori. En paral·lel, els baixos d’aquests edificis -uns 1.500 metres quadrats- estaran a disposició d’activitat econòmica, segons ha explicat Rabassa.
Pel que fa al nou ambulatori, l’Ajuntament cedirà al Servei Català de la Salut (CatSalut) part de l’edifici on hi ha la Gerència de Prevenció i Seguretat – a la plaça Pi i Sunyer- i segons ha indicat el regidor tindrà més del doble de la dimensió de l’actual CAP situat al passatge de la Pau. En aquest cas, la inversió l’haurà de concretar el CatSalut.
Calendari
Segons ha afirmat Rabassa, el primer que començarà són les obres per rehabilitar l’edifici de la Via Laietana, que s’iniciaran el 2024 i duraran prop de dos anys. A partir del 2026 ja s’hi podran traslladar uns primers 200 treballadors, que són els que ara ocupen l’espai de la plaça Pi i Sunyer on hi anirà el nou CAP.
D’aquesta manera podran començar les obres per al nou ambulatori en aquesta plaça el 2026 amb l’objectiu que el nou CAP entri en funcionament a mitjans del 2028.
En paral·lel es treballarà per alliberar els cinc edificis restants que acullen serveis municipals per convertir-los en pisos públics. A mesura que es vagin alliberant aquests edificis s’aniran traslladant els seus treballadors al pol d’oficines de Via Laietana, fins a arribar a concentrar els 700 previstos. Els únics calendaris “segurs”, ha dit Rabassa, són els de les obres de Via Laietana i del CAP.