Barcelona protegeix La Carboneria per ser el primer edifici de l’Eixample de Cerdà

  • La protecció, de nivell C, impedeix que s'enderroqui o es transformi de manera irreversible la façana

VilaWeb

Europa Press

22.07.2016 - 22:00

BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

El ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres modificar el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat per incloure-hi la Casa Tarragó, ubicada al carrer Urgell número 30 i coneguda popularment com La Carboneria, el primer edifici construït a l’Eixample ideada per Ildefons Cerdà.

La mesura ha prosperat amb els vots a favor del govern municipal de BComú i PSC, els de CiU, C’s i la CUP, mentre que el PP s’ha abstingut i ERC ha votat en contra perquè considera insuficient la protecció, que permet actuacions al seu interior.

La protecció, de nivell C, impedeix que s’enderroqui o es transformi de manera irreversible la façana, el grafit de la qual no està especificat en la catalogació, tot i que la voluntat és que es mantingui perquè forma part de la memòria social de l’edifici, que va estar ocupat del 2008 al 2014, quan va ser desallotjat.

La finca, que és de titularitat privada i que va ser construïda el 1864, ha estat catalogada com a bé d’interès urbanístic, fet que suposa mantenir els seus volums originals i admet actuar a l’interior de l’edifici, sempre que no s’afectin els elements exteriors protegits.
Abans de qualsevol intervenció caldrà fer un estudi històric constructiu que permeti valorar tots els processos evolutius de l’edificació per tenir-los en compte per redactar el projecte arquitectònic corresponent.

Valor simbòlic
La tinenta de batlle d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat el valor simbòlic de La Carboneria, i ha lamentat el vot contrari d’ERC, perquè assegura que aquesta modificació és ‘un gran pas per protegir una cosa que no ho estava’.
El portaveu republicà, Jordi Coronas, ha insistit en la necessitat d’ampliar la protecció de la finca, i ha expressat: ‘Deixin de fer ‘façanisme‘. Si protegim l’edifici, no és només per la façana, sinó també per recuperar els elements interiors’.

Diàleg amb el propietari
Francina Vila (CiU) ha dit que la finca ‘explica la història de la ciutat, el seu creixement i el naixement de l’Eixample’, per la qual cosa ha donat suport a la catalogació, tot i que ha avisat que podria comportar responsabilitats patrimonials de l’ajuntament, de manera que ha demanat que es dialogui amb el propietari perquè tingui el mínim impacte a les arques públiques.

Des de C’sKoldo Blanco ha defensat que es tracta d’un ‘valor exemplar del disseny primitiu de l’Eixample de Cerdà’, i ha confiat també que l’ajuntament assoleixi un acord amb la propietat de l’edifici.

Maria José Lecha (CUP) ha demanat que l’edifici es converteixi en un equipament públic, com ha dit que demanen els veïns, i també conservar el grafit de la façana, per ser un ‘testimoni d’anys d’ocupació i autogestió’.

El popular Javier Mulleras ha criticat que ‘l’expedient està coix, perquè li falta la pota econòmica’ i no quantifica quant podria arribar a pagar l’ajuntament per l’edifici, i després ha augurat litigis que poden afectar el patrimoni del consistori.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor