04.07.2022 - 19:19
L’Ajuntament de Barcelona ha seleccionat tres propostes que han de desenvolupar un prototip en els cinc mesos vinents. L’objectiu és crear, segons explica el consistori, “el panot del segle XXI”, que sense modificar-ne el disseny, vol fer un paviment més sostenible.
Els prototips es provaran a final d’any en alguns àmbits dels quatre eixos verds de l’Eixample que es començaran a reurbanitzar les setmanes vinents. Es tracta de les propostes presentades amb els noms de Panot del s.XXI, PANOT+ i R3PANOT.
Un comitè de selecció ha valorat que totes les propostes guanyadores tenen un component innovador significatiu i un impacte ambiental menor que l’actual. Segons el comitè de selecció, les propostes de valor que aporten cadascuna de les tres solucions guanyadores són les següents:
Panot del s. XXI: La fortalesa és el sistema de col·locació de les peces, amb encaixos i sense morter, el qual permet la reutilització de quasi el 100% de les peces en les operacions de manteniment. El panot proposat assoleix una reducció significativa (entre 47 i 49%) de les emissions de CO2 equivalent en la seva fabricació respecte del panot actualment exigit, i la incorporació d’àrid reciclat (entre 23 i 27%).
PANOT+: Destaca l’optimització de la seva composició material, reduint-ne el gruix alhora que mantenint les seves capacitats portants, la incorporació d’àrids reciclats així com la incorporació de ciment amb menor impacte d’emissions CO2. El panot proposat assoleix una reducció significativa (44%) de les emissions de CO2 equivalent en la seva fabricació respecte del panot actualment exigit, i la incorporació d’àrid reciclat (entre 20 i 37%).
R3PANOT: El disseny preveu la incorporació de ciment provinent d’escòries siderúrgiques, amb un impacte molt important en la reducció d’emissions de CO2 equivalent, que assoleix una reducció d’entre 60% i 65%. El panot proposat assoleix la incorporació d’àrid reciclat entre 21 i 29%.
El repte de crear un panot més sostenible s’emmarca en el projecte Superilla Barcelona i el desplegament dels nous eixos verds a la ciutat. Cadascuna de les propostes guanyadores fabricarà els panots prototips necessaris per cobrir una superfície de 1.000 m2. Cada projecte rebrà 80.000 € per desenvolupar-se. Després d’un any de monitorització per comprovar que funcionen bé, es farà un balanç i avaluació del seu comportament i es veurà si la peça s’acaba autoritzant o no.
La peça que s’acabi desenvolupant serà de llicència oberta a Barcelona, un disseny públic patrimoni de la ciutat.