02.05.2022 - 15:14
|
Actualització: 05.05.2022 - 16:29
El festival Barcelona Poesia recupera la normalitat després de dos anys de pandèmia i amb Maria Callís com a nova co-comissària, al costat de Josep Pedrals, enguany que fa vint-i-cinc anys. De l’11 al 18 de maig es faran més de cinquanta activitats repartides a vint-i-un equipaments de la ciutat, entre els quals, el jardí del Museu Marès, la Fabra i Coats, el MNAC, la Sala Beckett, el TNC, el Palau de la Música, la Casa Elizalde i diverses biblioteques públiques.
Homenatge a Pau Riba
El festival començarà amb un homenatge a la figura de Pau Riba, amb un pregó inaugural al balcó del Palau de la Virreina a càrrec de Núria Martínez-Vernis i De Mortimers, el grup que va acompanyar l’artista en incomptables ocasions. La comitiva acabarà fent una cercavila des de la Rambla fins al Pati de la Misericòrdia, on hi haurà la primera activitat del festival.
També es retrà homenatge a Joan Fuster, en el centenari del seu naixement, amb una lectura a càrrec de Joan Deusa i Esther Climent, i al director i poeta italià Pier Paolo Pasolini, amb una marató de dotze hores de lectures dels seus poemes.
A més, s’ha preparat una acció poètica de record al poeta visual Guillem Viladot, de la mà de les artistes visuals Irene Visa i Anna Dot. I encara en el terreny dels homenatges i reconeixements, se celebrarà el vuitantè aniversari de Narcís Comadira i es reivindicarà Jordi Pope, veu de la contracultura poètica dels anys vuitanta.
Sense restriccions
La novetat respecte dels dos certàmens anteriors és la desaparició de les restriccions de cabuda, les màscares i les reserves prèvies, tret d’alguns espais interiors amb entrada gratuïta però cabuda limitada. Únicament les activitats programades al TNC i al Palau de la Música són de pagament.
‘Slam’ i estrenes teatrals
Barcelona Poesia oferirà també algunes sessions de slam poètica i jams d’improvisació. Enguany s’oferiran dues slam de traducció poètica en què dos poetes traduiran un mateix poema davant els seus autors i el públic.
En la parcel·la teatral, el festival presentarà tres obres d’estrena. Amb motiu de l’Any Ferrater, una aula de la seu central de la Universitat de Barcelona (UB) acollirà un monòleg d’Andreu Gomila protagonitzat per Pol López. A El Molino, s’hi estrenarà l’espectacle Serafins, de La Ludwig Band, amb poesia de Pitarra. Finalment, a la Sala Beckett, s’hi estrenarà Mata’m psicosi, un monòleg basat en un text de Dolors Miquel i amb escenografia de Marcel·lí Antúnez.
En el marc del certamen, tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels premis Jocs Florals de Barcelona, que enguany recau en la poetessa i música Glòria Coll Domingo (Riudoms, 1988) que ha obtingut el guardó amb el poemari A través. L’acte es farà el 16 de maig al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.
L’esdeveniment clourà dos dies després, el dimecres, 18 al Palau de la Música amb el XXXVII Festival Internacional de Poesia, amb poetes d’edats, orígens i propostes diferents: el poeta de Moçambic Hironina Joshua, el poeta siriokurd Golan Haji, la romanesa Marta Petreo, Ángelo Néstore, l’ucraïneso-català Andrii Antonovsky, l’anglès Alice Oswald i el català Jordi Pàmias.