Barcelona: operació d’estat?

  • Sánchez explica a Europa que el problema català és en via de solució i festeja amb Macron perquè amoroseixi la relació amb Ciutadans, en canvi d'exhibir fermesa contra l'independentisme *** PSPV, Compromís i Unides Podem comencen les negociacions per al segon Botànic *** Airbnb no vol pagar la sanció del govern balear per lloguer de vacances il·legal

VilaWeb

Text

Pere Martí

29.05.2019 - 21:00
Actualització: 29.05.2019 - 21:45

TEMA DEL DIA
Enfonsament.
El resultat de les eleccions espanyoles del 28-A va dibuixar un mapa d’Espanya que les eleccions municipals de diumenge han alterat ostensiblement. La victòria de Pedro Sánchez, impulsada per la por de l’extrema dreta, havia d’acabar amb un govern d’esquerres amb Podem i el suport extern del PNB i els independentistes catalans. Però les municipals han redibuixat les aliances i avui Pedro Sánchez, en la ronda triomfal per Europa, ja descarta de governar amb Podem, que després d’enfonsar-se a les municipals no té cap força per imposar-se. Sánchez ja parla de governar tot sol i el seu partit ha obert la porta a pactar amb Ciutadans en governs autonòmics i locals, com és el cas d’Alacant. La prioritat del PSOE ja no són governs progressistes, sinó eixamplar el poder, que és diferent. En aquesta nova situació, Sánchez pretén que l’aventura de governar tot sol no depengui només d’un Podem enfonsat sinó que també pugui comptar amb Ciutadans al congrés per a algunes decisions. La mala relació entre Sánchez i Rivera és un escull important, però el tomb del PSOE és innegable.

En aquest moviment s’inclou tot això que passa a Barcelona. Sánchez sap que si el PSC arrabassa la batllia a ERC fent costat a Colau, les relacions entre totes dues formacions en sortiran molt malparades. ERC està disposada a abstenir-se a la investidura, però ha fet saber al futur president espanyol que allò que acabi passant a Barcelona pot canviar aquesta actitud inicialment constructiva. De moment, els avisos dels republicans no han fet cap efecte en Sánchez, que fins i tot deixa jugar Jaume Collboni a ser batlle, animat per Miquel Iceta i la tradicional ambigüitat d’Ada Colau, que diu que no pactarà amb la dreta però no tira la tovallola. Colau podria tallar qualsevol dubte anunciant que no presentarà la candidatura a batllessa, però ara com ara no ho ha fet. De moment guanya temps, mentre Ernest Maragall ha començat les negociacions amb Barcelona en Comú. La reunió ha estat una primera presa de contacte, però en sortint les versions han estat diferents: Maragall diu que Colau ha assumit que ell serà batlle, mentre que el segon de la llista dels comuns, Joan Subirats, no ha tancat pas la porta a una investidura de Colau. Pot ser una estratègia negociadora per a encarir el seu suport a ERC o pot acabar amb una punyalada. Cal no oblidar que, ara fa quatre anys, Colau va fer servir informació falsa sobre Xavier Trias fabricada per les clavegueres de l’estat per guanyar la batllia.

Aquesta vegada no li costarà gens, ho pot fer sense embrutar-se les mans perquè l’establishment espanyol ha decidit que és millor una batllessa d’esquerres que no un batlle independentista. Precisament, Manuel Valls ha sortit de la tomba on el van ficar els electors barcelonins per proclamar que està disposat a donar suport sense condicions a Colau si és per a evitar que l’independentisme governi Barcelona. Després de basar la campanya en la denúncia del populisme dels comuns, però també les maldats de l’independentisme, l’ànima jacobina de l’ex-primer ministre francès s’ha acabat imposant. Ciutadans ha fet veure que s’enfadava, però la resurrecció de Valls ha arribat l’endemà d’haver-se reunit amb Inés Arrimadas.

Aquests dies sabrem què decideix Sánchez, si guanyar-se l’abstenció d’ERC a la investidura o acontentar Ciutadans oferint el cap d’Ernest Maragall amb safata. De moment, no sembla pas gaire interessat a acontentar ERC. En quinze dies, el PSOE ha decapitat els diputats independentistes presos amb Oriol Junqueras al capdavant i avui ha tallat el cap de Raül Romeva, el senador més votat a Catalunya el 28-M. El fet que Ernest Maragall hagi guanyat les eleccions municipals a Barcelona no impressiona el PSOE, que ja ha demostrat que el resultat de les urnes no és cap problema a l’hora de prendre decisions. Sánchez ven a Europa que el problema català és en via de solució i festeja amb Macron perquè amoroseixi la relació amb Ciutadans, en canvi d’exhibir fermesa contra l’independentisme.

MÉS QÜESTIONS

PSPV, Compromís i Unides Podem comencen les negociacions pel segon Botànic. El PSPV, Compromís i Unides Podem tenen dues setmanes per a tancar un acord de govern. El 12 de juny és el termini que han triat per al debat d’investidura del president de la Generalitat, que prendrà possessió el diumenge 16 de juny. Les negociacions han començat avui, una volta tancat el cicle electoral i amb l’acord d’arribar a un acord global que, a més de la Generalitat, inclogui ajuntaments i diputacions. La fórmula proposada d’entrada són dotze conselleries, sis reservades al PSPV, quatre a Compromís i les altres dues a Unides Podem. Un altre objectiu és dissenyar una administració més àgil i amb menys burocràcia que la de la legislatura anterior. La coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha explicat que primer cal definir les polítiques amb la fórmula del repartiment, en què els partits comparteixen diverses àrees, i després decidir quina estructura encaixa millor en la pluralitat política. Micó ha confirmat la intenció de continuar dirigint les àrees que són a les mans del partit, com ara Igualtat o Educació, per a mantenir les polítiques començades en la legislatura anterior. En les negociacions també hi ha damunt la taula la vice-presidència de Mónica Oltra, que la vol tornar a exercir, i quines carteres ocuparà Unides Podem, que vol subratllar el perfil social del govern.

El govern espanyol convoca la comissió bilateral amb la Generalitat Valenciana. El govern espanyol ha acordat de convocar la comissió bilateral Generalitat-estat per a resoldre les discrepàncies entorn del contingut de tres normes valencianes: els decrets sobre contractació de policies locals i de modificació del pressupost del 2019 i la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP). Segons que publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), el govern espanyol discrepa de l’article únic del decret llei que modifica la llei de coordinació de policies locals, que amplia els supòsits en què es permet de nomenar agents interins en ajuntaments de menys de vint mil habitants, sense que l’única finalitat sigui cobrir les vacants per jubilació anticipada. Respecte de la LOTUP, les discrepàncies són en l’apartat 55 de l’annex de la llei 1/2019 de 5 de febrer, per la qual es modificava la llei del 2014. Finalment, hi ha diferències en relació amb l’apartat 11 de l’article únic del decret llei 1/2019. Aquest decret modificava el pressupost del present exercici per a actualitzar les retribucions dels treballadors públics de la Generalitat, amb l’objectiu de fer efectiva la pujada salarial del 2,25% que estableix el decret llei 24/2018 aprovat pel govern espanyol. La comissió bilateral designarà un grup de treball per a proposar una solució i evitar la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat.

El PSIB recupera la batllia d’Eivissa després de l’escàndol del Ministeri d’Interior amb les dades electorals. Rafel Ruiz tornarà a ser batlle d’Eivissa després del segon recompte electoral. El PSIB ha obtingut 1.099 vots més que els que havia comunicat el Ministeri d’Interior espanyol el 26-M i aconsegueix un novè regidor que el converteix en primera força al consistori. El PP en manté vuit, Podem dos i Ciutadans dos més. Amb el nou recompte, Proposta per a Eivissa, Ara Eivissa i Vox no entren a l’ajuntament. El PSIB es va adonar que les dades del ministeri no quadraven amb el recompte perquè havia sol·licitat les actes de totes les meses electorals. De tota manera, els socialistes han volgut llevar-hi importància i han dit que era una incidència ‘no intencionada’.

Airbnb no vol pagar la sanció del govern balear per lloguer de vacances il·legal. La Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme ha sancionat amb 300.000 euros les tres plataformes de viatges TripAdvisor, HomeAway i Airbnb per haver comès una infracció molt greu: comercialitzar ofertes de lloguer de vacances il·legal que, d’ençà de l’agost del 2017, es regula mitjançant la llei turística. Des de llavors, s’han obert un centenar d’expedients sancionadors a propietaris per aquesta activitat. Segons que ha explicat la consellera de l’àrea, Bel Busquets, TripAdvisor ja ha fet el pagament voluntàriament, HomeAway encara té el termini obert per a fer-ho, però Airbnb diu que no vol pagar la sanció, de manera que és ‘a les mans de l’Agència Tributària, que procedirà a l’embargament de la seva plataforma’. A més, l’import que haurà de pagar pujarà fins a 400.000 euros, el màxim que marca la llei per interessos de demora.

El govern andorrà aprova la comissió per a negociar amb la UE. El nou govern d’Andorra, presidit per Xavier Espot, ha fet la primera reunió i ha aprovat la composició de la delegació negociadora per a un acord d’associació amb la Unió Europea, que serà encapçalada per Landry Riba. El secretari d’estat d’Afers Europeus i cap negociador anirà acompanyat, permanentment, d’un representant del copríncep francès i de l’episcopal, de l’ambaixadora d’Andorra davant la UE, Esther Rabasa, i d’un tècnic adscrit a la secretaria d’estat. El consell també ha aprovat els decrets dels nomenaments dels secretaris d’estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, del secretari d’estat de Justícia i Interior, Joan León, i de la secretària d’estat de Funció Pública i Reforma de l’Admnisitració, Lara Vilamala. Acabada la reunió, el ministre portaveu, Èric Jover, també ha explicat que el dia 6 de juny els comerços adherits a l’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella podran obrir fins a mitjanit.

LA XIFRA
36.462 vots dels vuit municipis del partit judicial de Villena ha atorgat al PSPV-PSOE l’acta d’aquesta zona a la Diputació d’Alacant per un avantatge de 22 vots. D’aquesta manera, PSPV i PP empaten a 14 diputats i necessitaran els dos de Ciutadans si volen arribar a la majoria necessària per a aconseguir la presidència de la institució, en una cambra amb 31 diputats.

TAL DIA COM AVUI
El 29 d’abril de 1985, fa trenta-quatre anys, hi hagué la tragèdia de Heysel. Trenta-nou seguidors moriren arran d’una allau originada abans de començar la final Copa d’Europa entre el Liverpool i el Juventus. Sis-cents espectadors més van sortir-ne ferits. Malgrat la gravetat dels fets, la UEFA va decidir que el partit es jugués.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor