19.01.2021 - 21:35
|
Actualització: 20.01.2021 - 09:09
Un operatiu de més de dotze hores i la cooperació entre dos hospitals de les Illes i un de Barcelona mantenen en vida un malalt de covid de Menorca amb una complicació molt greu. Va passar dilluns.
El pacient és un home de cinquanta-vuit anys, sense malalties prèvies. Era ingressat a l‘UCI de l’hospital Mateu Orfila de feia si fa no fa una setmana amb respirador. Té una pneumònia greu, que va empitjorar, i amb el respirador convencional ja no n’hi havia prou per a cobrir la insuficiència respiratòria. Com que complia un seguit de condicions, l’equip de crítics de Maó va valorar la possibilitat de tractar-lo amb el sistema de ventilació extracorpòria ECMO. A les Illes, aquesta teràpia, molt invasiva i considerada de salvament, només és disponible a l’hospital de So n’Espases de Mallorca.
La decisió de traslladar-lo es va prendre a primera hora del matí. L’UCI de Menorca va demanar a So n’Espases si hi havia capacitat per a admetre el malalt. Una vegada confirmat que sí, que podia ser atès, es va activar l’operatiu gestionat, des de Mallorca, pel 061.
Un equip entrenat en ECMO
A So n’Espases hi ha especialistes en ECMO, però no podien desplaçar-se a Menorca. A l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona hi ha un equip entrenat a practicar aquesta tècnica i, a més a més, a traslladar malalts. Ho fan sovint a Catalunya. Van als hospitals petits, intervenen el pacient i el traslladen a l’hospital Vall d’Hebron per a fer-ne el seguiment. A les illes ja ho havien fet quatre vegades, abans. Dues amb pacients d’Eivissa i dues amb pacients de Mallorca. La diferència és que ara el malalt menorquí no el durien a Barcelona, sinó a Palma.
El doctor Eduard Argudo és l’intensivista que, amb una cirurgiana cardíaca i dues infermeres, va volar a primera hora del capvespre de Barcelona cap a Maó. El doctor Argudo va fer una fotografia amb el mòbil quan van aterrar amb l’avioneta del 061 que els van enviar des de Palma. Eren les 16.47. A les cinc ja eren al Mateu Orfila. La intervenció no és gaire llarga, però la logística és complicada i demana temps.
Tot va anar tal com s’esperava i, amb el malalt estabilitzat, va començar el viatge cap a Palma.
Ayer gran trabajo de colaboración entre 3 UCIs y dos sistemas de emergencias. Equipo @ECMOHUVH de @vallhebron nos trasladamos a Maó @asmen_ibsalut para iniciar #ECMO en paciente #COVID19 y realizar traslado aéreo hasta @SonEspases @UCI_HUSE. Gracias por la coordinación @SAMU061IB pic.twitter.com/vpQ3FTjfYj
— Eduard Argudo (@EduardArgudo) January 19, 2021
Per recórrer els quatre quilòmetres i cent metres de distància que hi ha entre el Mateu Orfila i l’aeroport de Menorca es tarden sis minuts si no hi ha trànsit. En aquest cas, es va organitzar un comboi format per una ambulància convencional, una ambulància medicalitzada i vehicles de la policia local de Maó.
A les nou del vespre, el malalt i l’equip mèdic volaven cap a Palma. El trajecte és curt i va anar bé, explica Argudo. Diu que els trasllats sempre són molt complicats, però si es fan amb avió, encara més. “T’has d’anticipar molt a tot, perquè a l’aire no tens marge de maniobra si hi ha cap dificultat”, diu.
A Son Santjoan els esperava una ambulància que els va dur a So n’Espases. Allà van fer la transferència del malalt a l’equip que n’ha de tenir cura mentre estigui hospitalitzat.
Una teràpia de salvament en temps de covid
Els especialistes en ECMO de l’hospital Vall d’Hebron acabaven la jornada a les tres de la matinada, ja a Barcelona.
Segons que explica el doctor Argudo, per a poder posar un pacient en ECMO, el malalt ha d’estar en bona condició física, ha de ser relativament jove i ha de tenir moltes opcions de poder-se recuperar. Es fa quan no funciona cap més tractament, en cas d’insuficiència respiratòria molt greu. En aquests casos, els malalts poden estar setmanes o fins i tot mesos a l’UCI i tarden prou a recuperar la funció respiratòria. La taxa de supervivència que documenten a l’hospital Vall d’Hebron és del 65%.
L’equip del Vall d’Hebron va fer seixanta-quatre intervencions com aquesta l’any passat. La major part, a malalts de covid; va ser un dels centres d’Europa on més se’n van fer. Enguany ja n’han fetes deu.