Barcelona-Maó-Palma. Dotze hores i quatre vols per a salvar un malalt de covid

  • Trasllat d'urgència d'un malalt amb covid de l'hospital de Menorca a So n'Espases · Un equip de l'hospital Vall d'Hebron li aplica la teràpia ECMO

VilaWeb
Aeroport de Menorca. Foto: Eduardo Argudo
Esperança Camps Barber
19.01.2021 - 21:35
Actualització: 20.01.2021 - 09:09

Un operatiu de més de dotze hores i la cooperació entre dos hospitals de les Illes i un de Barcelona mantenen en vida un malalt de covid de Menorca amb una complicació molt greu. Va passar dilluns.

El pacient és un home de cinquanta-vuit anys, sense malalties prèvies. Era ingressat a l‘UCI  de l’hospital Mateu Orfila de feia si fa no fa una setmana amb respirador. Té una pneumònia greu, que va empitjorar, i amb el respirador convencional ja no n’hi havia prou per a cobrir la insuficiència respiratòria. Com que complia un seguit de condicions, l’equip de crítics de Maó va valorar la possibilitat de tractar-lo amb el sistema de ventilació extracorpòria ECMO. A les Illes, aquesta teràpia, molt invasiva i considerada de salvament, només és disponible a l’hospital de So n’Espases de Mallorca.

La decisió de traslladar-lo es va prendre a primera hora del matí. L’UCI de Menorca va demanar a So n’Espases si hi havia capacitat per a admetre el malalt. Una vegada confirmat que sí, que podia ser atès, es va activar l’operatiu gestionat, des de Mallorca, pel 061.

Un equip entrenat en ECMO

A So n’Espases hi ha especialistes en ECMO, però no podien desplaçar-se a Menorca. A l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona hi ha un equip entrenat a practicar aquesta tècnica i, a més a més, a traslladar malalts. Ho fan sovint a Catalunya. Van als hospitals petits, intervenen el pacient i el traslladen a l’hospital Vall d’Hebron per a fer-ne el seguiment. A les illes ja ho havien fet quatre vegades, abans. Dues amb pacients d’Eivissa i dues amb pacients de Mallorca. La diferència és que ara el malalt menorquí no el durien a Barcelona, sinó a Palma.

El doctor Eduard Argudo és l’intensivista que, amb una cirurgiana cardíaca i dues infermeres, va volar a primera hora del capvespre de Barcelona cap a Maó. El doctor Argudo va fer una fotografia amb el mòbil quan van aterrar amb l’avioneta del 061 que els van enviar des de Palma. Eren les 16.47. A les cinc ja eren al Mateu Orfila. La intervenció no és gaire llarga, però la logística és complicada i demana temps.

Tot va anar tal com s’esperava i, amb el malalt estabilitzat, va començar el viatge cap a Palma.

Per recórrer els quatre quilòmetres i cent metres de distància que hi ha entre el Mateu Orfila i l’aeroport de Menorca es tarden sis minuts si no hi ha trànsit. En aquest cas, es va organitzar un comboi format per una ambulància convencional, una ambulància medicalitzada i vehicles de la policia local de Maó.

A les nou del vespre, el malalt i l’equip mèdic volaven cap a Palma. El trajecte és curt i va anar bé, explica Argudo. Diu que els trasllats sempre són molt complicats, però si es fan amb avió, encara més. “T’has d’anticipar molt a tot, perquè a l’aire no tens marge de maniobra si hi ha cap dificultat”, diu.

A Son Santjoan els esperava una ambulància que els va dur a So n’Espases. Allà van fer la transferència del malalt a l’equip que n’ha de tenir cura mentre estigui hospitalitzat.

Una teràpia de salvament en temps de covid

Els especialistes en ECMO de l’hospital Vall d’Hebron acabaven la jornada a les tres de la matinada, ja a Barcelona.

Segons que explica el doctor Argudo, per a poder posar un pacient en ECMO, el malalt ha d’estar en bona condició física, ha de ser relativament jove i ha de tenir moltes opcions de poder-se recuperar. Es fa quan no funciona cap més tractament, en cas d’insuficiència respiratòria molt greu. En aquests casos, els malalts poden estar setmanes o fins i tot mesos a l’UCI i tarden prou a recuperar la funció respiratòria. La taxa de supervivència que documenten a l’hospital Vall d’Hebron és del 65%.

L’equip del Vall d’Hebron va fer seixanta-quatre intervencions com aquesta l’any passat. La major part, a malalts de covid; va ser un dels centres d’Europa on més se’n van fer. Enguany ja n’han fetes deu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor