Barcelona inicia un “debat ciutadà” per actualitzar els serveis de les guarderies municipals

  • L'Ajuntament impulsa una plataforma digital de participació per a aportacions ciutadanes

VilaWeb
Redacció
11.05.2017 - 12:53

L’Ajuntament impulsa una plataforma digital de participació per a aportacions ciutadanes

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

La tinent d’alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, i el comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba, han explicat que l’Ajuntament iniciarà un “debat ciutadà” per actualitzar els serveis educatius que ofereixen les guarderies municipals.

En una roda de premsa aquest dijous, Ortiz ha afirmat que aquest divendres s’iniciarà amb les jornades ‘Impulsem petita infància: reduïm les desigualtats socials a la franja 0-3″, i que reunirà experts, professionals del sector, entitats i famílies.

“Volem debatre com haurien de ser les guarderies del segle XXI”, ha observat Ortiz, que ha expressat que la capital catalana sempre ha estat pionera en educació infantil, i ha insistit que també s’analitzaran aquells serveis complementaris que ofereixen aquests equipaments.

Ha assenyalat que les jornades arriben després d’una primera fase en la qual s’han realitzat 30 entrevistes personalitzades a professionals com a directors de guarderies, educadors, representants de les administracions, tercer sector i de l’associació Rosa Sensat, entre d’altres.

A partir de les entrevistes s’ha elaborat un document amb les primeres propostes: horaris més flexibles per millorar la conciliació; revisió del sistema de ràtios; millora dels criteris d’admissió; situar espais familiars en aquests centres, i “consolidar” la tarifació social.

El text també reclama un projecte socioeducatiu en relació a la petita infància; construir deu noves guarderies fins al 2019, i “definir criteris comuns” d’acreditació i avaluació de totes les ofertes ja disponibles a la ciutat i les subvencions que reben.

SEGONA FASE

Essomba ha dit que, entre els mesos de maig i octubre del 2017, el consistori crearà dues línies de treball: tres grups de treball formats per uns quaranta experts i representants de famílies i entitats, i la creació d’una plataforma digital per a aportacions ciutadanes.

Els tres grups de debat concretaran propostes referides al model de guarderies municipals; com donar resposta a la “àmplia i renovada” demanda social de serveis socioeducatius de 0 a 3 anys, i l’articulació de la franja d’edat 0-6 anys.

A la fi d’octubre les dues línies de treball confluiran en un document marc que recollirà les conclusions, i també s’organitzaran unes jornades europees sobre el model educatiu per a la petita infància.

Ortiz ha recordat que l’actualització del model respon els “dèficits” que es van constatar en l’Informe d’Oportunitats Educatives presentat a l’abril, en què es va registrar una taxa d’escolarització en el primer cicle d’educació infantil de només el 26,7% en el districte de Ciutat Vella.

A més, l’escolarització en aquest període ha passat de 32,9% el 2006 al 42,5% el 2016, una increment que ha estat assumit pels centres públics, que abans escolaritzaven el 8,9% i els nens menors de tres anys, i que ara ha augmentat fins al 20%.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor