L’Ajuntament de Barcelona impulsa un codi per a electes i directius que regula regals, conductes i portes giratòries

  • L'avantprojecte preveu sancions i prohibeix que un càrrec participi en la decisió d'incorporar un treballador si és proper a ell, però no limita que es contracti un familiar com a personal de confiança

VilaWeb
ACN
29.03.2016 - 22:40
Actualització: 30.03.2016 - 00:01

El tinent batlle de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, i el gerent de Recursos, Joan Llinares, han presentat avui l’esborrany del codi ètic i de conducta, que afectarà, si és aprovat, més de 400 càrrecs electes, directius, gerents i consellers municipals del consistori.

La norma, la primera de l’estat espanyol d’aquestes característiques segons Asens, s’haurà de complir obligatòriament i inclou un règim sancionador que abasta des d’amonestacions fins a inhabilitacions i suspensions. Entre els aspectes regulats, hi ha la prohibició d’acceptar regals de més de 50 euros, l’impediment de treballar durant els dos anys després d’haver cessat el càrrec en empreses o entitats que hagin estat afectades per decisions seves al consistori, o la prohibició que els afectats participin en la decisió d’incorporar un treballador a l’ajuntament si és proper a ell. En canvi, no limita el contracte d’un familiar com a personal de confiança.

De moment només és un avantprojecte. Però els grups municipals ja el tenen sobre la taula i d’ací a poc temps es començarà a tramitar a l’Ajuntament de Barcelona. La norma afectaria més de 400 persones dins l’estructura municipal. Així, no únicament es trobaran condicionats els regidors, sinó també els seus col·laboradors, els gerents, els directors de serveis, els directius d’empreses i instituts municipals i els consellers de districte. ‘Va molt més enllà del que marquen les lleis de transparència i bon govern a Catalunya i l’estat espanyol’, ha dit Llinares.

El codi pretén regular el comportament dels qui es dediquen a la gestió pública municipal basant-se en principis ètics: ‘els drets humans, la legalitat, la igualtat, la imparcialitat, la integritat, la proximitat, el respecte, la rendició de comptes, la transparència i la modernització’, segons que es llegeix a l’avantprojecte.

Una de les qüestions que regula el codi, per exemple, és les incompatibilitats de totes aquelles persones afectades per la norma. A més de les que vinculen la seva feina amb el seu entorn privat, el codi estableix que no es podrà ‘participar en la presa de decisions’ que afectin el seu interès personal. En virtut d’això, es prohibiria que un càrrec electe o directiu de l’ajuntament participés en la contractació d’un familiar dins el quart grau de consanguinitat o segon grau d’afinitat, però únicament com a personal laboral o funcionari del consistori.

El cas de les contractacions de familiars o parelles –que ha causat més d’una polèmica a l’actual equip de govern municipal– en àmbits com ara el del personal de confiança, es mantindria com fins ara. ‘Els càrrecs de confiança tenen una normativa pròpia. I cada grup municipal pot tenir un nombre determinat de càrrecs d’acord amb la seva representativitat. Quan parlem de la prohibició de contractar, parlem del règim laboral o de funcionari, no en els càrrecs de confiança’, ha dit.

Un altre dels aspectes que limita el codi ètic presentat és el de les anomenades portes giratòries. ‘Durant els dos anys següents a la data de cessament en el càrrec que ocupi a l’ajuntament, no es podrà prestar serveis en entitats privades que hagin resultat afectades per decisions en què hagi participat’, estableix el text.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor