Barcelona homenatja George Orwell amb una placa a la Rambla

  • El fill de l’escriptor i periodista, Richard Blair, ha estat l'encarregat d'inaugurar la placa

VilaWeb

EFE

15.05.2024 - 14:04
Actualització: 15.05.2024 - 14:05

Barcelona, la ciutat on l’escriptor i periodista britànic George Orwell va viure els fets de maig del 1937, li ha retut homenatge amb una placa situada al vestíbul de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts (RACAB), a la Rambla, que aquest dimecres ha inaugurat el seu fill, Richard Blair.

L’acte, promogut per l’Ajuntament, i en el qual també ha estat present el fill del comandant d’Orwell durant la guerra del 1936-1939, Quentin Kopp, ha rememorat els tres dies en què Eric Arthur Blair –nom real de George Orwell– va passar al terrat de l’edifici com a part d’un escamot que defensava la seu del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), situada just  davant. “Tenir una placa aquí és una cosa per no oblidar”, ha confessat Blair a EFE. I ha afegit: “He descobert moltes plaques, la qual cosa sempre em fa sentir una gran emoció, i aquesta és especial per estar situada en una de les grans institucions intel·lectuals d’Espanya”.

“Aquests tres dies que va passar penjat aquí a dalt i veient amb els seus propis ulls com els antifeixistes es mataven a la Rambla, li van suposar una revelació política i sobre la funció de la literatura”, ha explicat per la seva banda l’escriptor i professor de literatura anglesa a la Universitat Pompeu Fabra Miquel Berga. A parer seu, l’episodi que Orwell va passar a l’Acadèmia el va impulsar a “lluitar per la igualtat i denunciar el totalitarisme, tant si era en nom de les dretes, com de les esquerres”, de qui va posar en qüestió “la maldat dels seus mètodes”. Així ho va reflectir en Homenatge a Catalunya (1938), llibre on “va descriure amb passió, visió política i eficàcia narrativa” la seva experiència com a brigadista a Catalunya, una obra marcada per les “denúncies incòmodes” i l’actitud d’anar “contra corrent”, en paraules de Berga.

Blair, que ha recordat que el seu pare va perdre tots els diaris que havia escrit durant el conflicte perquè les autoritats locals els van requisar de la seva habitació a l’Hotel Continental, ha explicat que va haver d’escriure el llibre “des de la seva memòria, basant-se en el que va veure i en com ell entenia de la situació”, cosa que va fer “tan honestament com va poder”.

L’escriptor va arribar a Catalunya a finals del 1936 incorporant-se a les Brigades Internacionals per lluitar contra el feixisme amb les milícies del POUM, que el van portar a combatre principalment al front d’Aragó, on mesos més tard va ser ferit, cosa que va fer que decidís tornar a Anglaterra al costat de la seva dona. George Orwell, pseudònim literari d’Eric Arthur Blair (1903-1950), va morir de tuberculosi quan el seu fill tenia cinc anys, per la qual cosa Blair explica que el seu pare mai li va parlar de la seva participació en la guerra, una circumstància que no ha impedit que hagi organitzat una ruta al costat de Quentin Kopp pels escenaris on Orwell va viure el conflicte.

El recorregut, cocreat amb la George Orwell Society, que també ha estat present en l’acte, té lloc cada dos anys, comença rememorant els fets de maig a Barcelona, on Orwell ja té des de fa anys una plaça dedicada al seu nom, i acaba a Aragó. Durant els fets de maig del 1937, es van enfrontar entre els dies 3 i 7 d’aquest mes entre les forces d’ordre públic de la Generalitat, amb el suport de milicians del PSUC, la UGT i Estat Català, contra milicians de la CNT i la FAI, amb el suport del POUM, un sagnant episodi que va acabar amb uns 500 morts i més de mil ferits.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor