Barcelona forma treballadors del lleure per prevenir i detectar situacions de violència sexual

  • La Guàrdia Urbana implanta patrulles nocturnes permanents a quatre àrees de la ciutat per generar "itineraris segurs"

VilaWeb

Redacció

30.07.2022 - 08:39
Actualització: 30.07.2022 - 11:32

La Guàrdia Urbana i l’Àrea de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona fan formació a treballadors i operadors de l’àmbit del lleure nocturn per oferir-los eines per a prevenir i detectar situacions de violència sexual. Per ara, ja han format un centenar de treballadors i l’objectiu és que n’hi hagi més que puguin seguir aquesta formació, que és voluntària i comprèn aspectes legals, com detectar possibles agressions, com actuar en cas que es produeixin i quina atenció cal oferir a la víctima.

Gemma Alfonso, sots-inspectora de la Guàrdia Urbana de Barcelona, explica que treballen de manera molt coordinada amb el sector del lleure nocturn i la seguretat privada perquè tinguin eines per a “tallar” dinàmiques que es puguin donar tant dins com fora dels locals. Els formen perquè atenguin immediatament la víctima, l’assessorin i truquin al 112 perquè hi vagi alguna patrulla del cos o dels Mossos d’Esquadra.

Segons Alfonso, les formacions no tan sols cerquen de detectar o prevenir situacions evidents d’agressió o d’abús sinó també de treballar la sensibilitat per a detectar noies que es trobin en situació de vulnerabilitat, bé sigui en casos d’ingesta d’alcohol o de consum de drogues o en casos de submissió química. La formació també aborda, per exemple, la importància de conservar les proves, com ara el got o la beguda, si se sospita que es tracta de submissió química.

Durant les sessions de formació fetes fins ara, s’han posat casos pràctics en què els operadors del lleure nocturn han pogut compartir dubtes i reflexions sobre com actuar. Hi han participat cambrers, responsables de sala, controladors d’accés i personal de seguretat.

El sector del lleure valora molt positivament el projecte impulsat per la Guàrdia Urbana. Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i un dels responsables de la sala Razzmatazz de Barcelona, assenyala que els sembla un bon complement a les formacions que ja es fan. “Crec que ajuda sobretot als serveis de seguretat i a la gent que treballa a les sales a saber com actuar i quins recursos tenen per a detectar possibles delictes i actuar-hi.”

Itineraris segurs

D’ençà del 2020 els itineraris segurs eren presents en grans esdeveniments com ara festes majors i festivals de música, o bé en dates assenyalades com ara Cap d’Any i la revetlla de Sant Joan. A això se sumen quatre itineraris més: Front Marítim, Poblenou, Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi, on es desplegaran patrulles de la Guàrdia Urbana que vetllen perquè els recorreguts habituals entre els locals de lleure i el transport públic i les zones de l’entorn siguin segurs en tots els sentits.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor