Barcelona es prepara per convertir-se en ciutat refugi

  • Alfred Bosch va posar sobre la taula la necessitat d'acollir refugiats sirians i ara el govern municipal de Barcelona ha començat les gestions perquè la ciutat ofereixi el dret d'asil

VilaWeb

Redacció

01.09.2015 - 06:00

El regidor d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va llançar divendres la proposta de convertir Barcelona en una ciutat-refugi i acollir una part de l’onada tan multitudinària de refugiats sirians que s’escapen de la guerra. És per això que el líder republicà va presentar un prec a l’Ajuntament de Barcelona, una proposta que ràpidament ha abonat la batllessa de Barcelona, Ada Colau, i CDC. ‘Demanem que la ciutat de Barcelona actuï i es posi a l’altura en relació amb la crisi de refugiats sirians tal com va fer amb Bòsnia i la guerra dels Balcans’, explica Bosch en declaracions a Vilaweb.

Colau va entomar ràpidament el repte i va declarar: ‘Encara que es tracta d’una qüestió de competència estatal i europea, Barcelona farà tant com pugui per a col·laborar en una xarxa de ciutats refugi’. Per a fer-ho realitat, Bosch veu indispensable que s’hi afegeixin organismes internacionals com ara Acnur, Creu Roja i unes quantes ONG catalanes. Precisament unes quantes d’aquestes entitats es van reunir ahir a la seu d’Acnur i avui traslladaran al govern municipal quines són les prioritats per a acollir els refugiats. Encara no es pot parlar d’una xifra concreta, perquè s’ha d’examinar quina capacitat d’acollida hi haurà, i les entitats remarquen que la prioritat és que sigui una acollida de qualitat.

L’Ajuntament de Barcelona sol·licitarà a la Generalitat de disposar dels albergs, però encara han d’estudiar quins equipaments més podran ser útils. Per una altra banda, Alfred Bosch demana que més municipis catalans s’afegeixin a la iniciativa d’acollir refugiats.

La mediterrània, un entorn comú
‘És important de recalcar que no es tracta d’una immigració econòmica. De vegades la gent ho confon. No parlem de gent que fuig de la pobresa i del subdesenvolupament’, diu Bosch, que apunta que és una acollida temporal de gent que aguanta una guerra. Creu que en aquesta onada de refugiats, Catalunya també s’hi juga la seguretat i la convivència: ‘Aquí hi ha un conflicte i en la mesura que acollim les víctimes del gihadisme també contribuïm a la seguretat de la regió mediterrània’. Creu que es tracta d’un gest ‘intel·ligent, ètic i obligat’, perquè el dret d’asil el preveuen les lleis internacionals.

El paper d’Europa
Bosch destaca l’actitud valenta d’Angela Merkel. La cancellera alemanya ha ofert d’acollir 800.000 refugiats malgrat les crítiques internes del seu partit. Uns altres països, en canvi, ‘arrosseguen els peus i van a remolc de què fa Alemanya’. En conseqüència, Bosch vol que Catalunya sigui dels qui ho veuen clar i que sigui capdavantera d’acollir refugiats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor