Qui hi ha al darrere de Barcelona és Imparable, convocant de la concentració avui a la plaça de Sant Jaume?

  • En les darreres hores hi ha hagut polèmica per l'aparició a la web del correu de Junts per Catalunya d'Olot, però neguen cap vinculació amb els partits · Diuen que fan una crítica constructiva i no volen ser etiquetats com un moviment 'anti-Colau'

VilaWeb
Protesta contra el govern de Barcelona durant el pregó de la Mercè (fotografia: Albert Salamé).
Arnau Lleonart
21.10.2021 - 12:00
Actualització: 21.10.2021 - 13:16

Avui a les 19.00 hi ha convocada una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per protestar contra la política del govern de la ciutat. Aquestes darreres setmanes molts veïns han pogut veure cartells a locals i establiments que feien crides a participar en la protesta, amb crítiques a l’estat de neteja dels carrers, la seguretat ciutadana, la captació d’inversions empresarials i la imatge internacional de la ciutat. Els signen un grup desconegut fins fa poc: Barcelona és Imparable, un moviment ciutadà que ja aplega més d’un centenar d’entitats comercials, esportives i veïnals, per exemple.

Barcelona és Imparable té quatre portaveus, representants de la transversalitat de les entitats que hi donen suport: Manel Martínez, promotor de Tsunami Veïnal; Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya; Ferran Piqué, president de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya; i Gabriel Gené, president de l’associació de comerciants Barcelona Oberta. En declaracions a VilaWeb, Martínez insisteix a destacar que fan una crítica constructiva i demana de no ser considerat un moviment anti-Colau ni anti-Collboni.

El manifest per a convocar la protesta no fa demandes concretes, sinó que més aviat parla de qüestions genèriques, com ara “no girar l’esquena als reptes que poden significar benestar, progrés, prosperitat i, en definitiva, felicitat per a les persones que hi viuen”, “impulsar la Barcelona del sí”, donar “oportunitats als qui volen crear riquesa” i promoure “un ecologisme modern, no conservador, que aposti pel sí responsable en lloc de fer-ho per la cultura del no”. Els portaveus de Barcelona és Imparable admeten que és una inconcreció deliberada per a poder ser un paraigua transversal de diverses inquietuds sobre l’estat de la ciutat. “No tothom que es manifesti dijous a la plaça de Sant Jaume pensarà igual”, diu Martínez, que precisa que la principal reclamació és que a cada actuació sectorial a Barcelona es tingui en compte l’opinió de les entitats de cada àmbit: “S’ha creat una ‘casta’ al govern que decideix amb qui parla i amb qui no, a qui escolta i a qui no. Qui s’han pensat que són? Són servidors públics.”

Ferran Piqué diu que la protesta de demà és un crit d’alerta del teixit associatiu i que no reivindica mesures concretes sinó un canvi en l’orientació política. “Falta política i sobra partidisme –diu–. Actualment Barcelona és una ciutat descurada, però quan ho ha volgut ha tingut lideratge i ha encapçalat el país.” Per Piqué, el govern local viu instal·lat en el no per sistema, i posa d’exemple la resposta que ha donat a projectes com ara la creació d’una seu del museu Ermitage, l’ampliació de l’aeroport i la candidatura pels Jocs Olímpics d’hivern Barcelona-Pirineus del 2030. “No entrem a valorar-ne la idoneïtat, però creiem que s’hi han girat d’esquena massa de pressa”, diu. I afegeix: “Es deixen escapar oportunitats massa fàcilment. No hi ha un debat de ciutat, directament hi ha un ‘no’.”

Polèmica per l’aparició a la web del correu de Junts per Catalunya d’Olot

En les últimes hores hi ha hagut un gran enrenou per l’aparició del correu de Junts per Catalunya a Olot a la pàgina web oficial de Barcelona és Imparable. Qui ho ha trobat és Diana F., una usuària de Twitter que es descriu com algú que “a vegades fa de hacker” i que escriu sobre investigació, internet i xarxes socials. Revela que a l’apartat web de política de dades el correu enllaçat com a contacte per a fer qualsevol reclamació no era l’oficial de Barcelona és Imparable, com sembla aparentment, sinó el de Junts a Olot. És a dir, tot i que visualment diu “E-mail: hola@bcnesimparable.cat”, el correu enllaçat al qual s’escriuria si s’hi fes clic era info@juntsxcatolot.cat, el correu de contacte oficial de Junts a Olot (com es pot comprovar ací).

Després de la publicació del fil, on també es vincula ideològicament Barcelona és imparable a sectors de dretes perquè algunes de les entitats promotores representen sectors empresarials o perquè Gerard Esteva n’és un dels portaveus, la pàgina web s’ha modificat i ja no hi ha enllaçat el correu de Junts a Olot. De totes maneres, VilaWeb ha pogut comprovar amb un estri per recuperar versions antigues de les pàgines web gràcies a la memòria cau que ahir mateix hi havia l’enllaç a info@juntsxcatolot.cat. Fent clic ací podeu accedir a la versió web del 19 d’octubre a les 13.48.

Barcelona és Imparable s’ha desmarcat amb rotunditat de qualsevol partit polític i reiteren que no hi ha cap partit al darrere del moviment. Amb tot, diuen que no tenen cap explicació de per què hi ha aquest correu enllaçat.

Agustí Arbós, coordinador de Junts a la Garrotxa també es mostra absolutament sorprès: “No entenem res. No coneixíem la plataforma fins que ha sortit això i no hi ha ningú de nosaltres que hi tingui cap relació.” Després d’haver-ho consultat amb els informàtics amb qui treballen, l’única explicació que hi veuen és que qui va fer la pàgina web de Barcelona és Imparable va copiar el text legal de la política de dades de Junts per Catalunya a Olot per després adaptar-lo, però que ho va fer amb deixadesa i no es va adonar que quedava enllaçat l’altre correu. Amb tot, deixa clar que tot plegat és una especulació.

De la mateixa manera, la cap de Junts a Barcelona, Elsa Artadi, també nega qualsevol vinculació amb Barcelona és Imparable en una entrevista a VilaWeb: “Junts a Barcelona dóna la cara sempre i no li cal amagar-se rere plataformes ni instrumentalitzar associacions; com sí que fan altres, per cert. Sobre qui hi ha al darrere ens remetem al que ells mateixos diuen: desenes d’entitats, crec.” A més, diu que tampoc no participaran en la concentració, tot i que comparteixen “el malestar general i la denúncia d’un Ajuntament sense projecte”. “Barcelona és Imparable s’adreça a entitats i associacions, i per tant són coses diferents.”, afegeix.

D’on sorgeix Barcelona és Imparable?

Segons que explica Manel Martínez, Barcelona és Imparable va començar a formar-se arran de converses entre entitats esportives i culturals de la ciutat que compartien el sentiment que l’ajuntament no escoltava les seves peticions i propostes. Amb la idea de teixir una resposta col·lectiva, es van adreçar a entitats comercials i organitzacions veïnals, que els van expressar que també sentien que no els feien prou cas. D’aquestes converses en va sortir la vuitantena d’entitats promotores, a les quals es van adherir una vintena més, una vegada publicat el manifest.

“Som un conjunt d’entitats de diversos àmbits que no estem satisfets amb el tracte rebut. En alguns casos ni t’atenen ni et reben, i en uns altres t’atenen però tot acaba en paraules buides. Estem una mica cansats de les picabaralles i que el perjudicat sigui el ciutadà”, diu.

Piqué explica que la protesta de demà és una eina per a manifestar la disconformitat dels barcelonins, però no adreça la crítica únicament al govern municipal. “Són els principals responsables, però n’hi ha més”, diu. També apunta a l’oposició, que no és capaç d’influir prou en el govern; a la Generalitat; a l’executiu espanyol; i, fins i tot, a la societat civil. “I com a ciutadans, tenim una part de responsabilitat i hem decidit d’aixecar la veu”, diu.

No es presentaran a les eleccions

Els portaveus insisteixen a desmarcar Barcelona és Imparable de qualsevol moviment electoral. “No és al pensament de ningú”, deixa clar Martínez. També es desmarquen de qualsevol partit de l’oposició i, si bé són conscients que hi haurà partits que aprofitaran la protesta per mirar de desgastar el govern de Barcelona en Comú i el PSC, no volen que hi hagi cap partit que s’apropiï el moviment.

Després de la protesta de demà, Barcelona és Imparable restarà a l’espera abans de fer qualsevol altra protesta. “Segons com vagi dijous i de si qui ha d’agafar el guant l’agafa o no, veurem què fem”, diu Piqué.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor