27.06.2016 - 14:44
BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)
El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania de Barcelona, Jaume Asens, ha explicat aquest dilluns que destinaran un milió d’euros a l’any durant aquest mandat a un pla en defensa dels drets humans, que s’aplicarà a les polítiques municipals i d’ens dependents amb la finalitat de convertir Barcelona en referent internacional en aquest àmbit.
Asens ha sostingut en roda de premsa que la iniciativa –que porta per nom ‘Barcelona Ciutat de Drets’– calia: “En aquests últims anys, s’ha perdut impuls i ara és el moment per reforçar la defensa dels drets humans”, ha dit, després del que ha reivindicat el paper de les ciutats davant del dels Estats.
Ha criticat que quan es pensa en drets humans es té la sensació que “no s’aterra ni es passa del terreny simbòlic i teòric”, i ha detallat que les accions del Govern d’Ada Colau es dirigiran a la defensa de drets civils a l’ús de l’espai públic, a combatre discursos d’odi i intolerància i a promoure un exercici de ciutadania ple.
El tinent d’alcalde ha ressaltat que la inversió d’un milió d’euros anual representa un “gir conceptual en la concepció dels drets humans”, i ha assenyalat que l’abordatge d’aquests drets es farà buscant la interconnexió amb una perspectiva intercultural i transversal.
Preguntat per l’ordenança de civisme i per si introduiran modificacions puntuals, Asens ha subratllat que tenen “un compromís i un nou pacte de ciutat que té a veure amb la convivència i els usos de l’espai públic”.
RESPECTE, PROTECCIÓ I GARANTIA DE DRETS
La directora de Drets de Ciutadania, Aida Guillén, ha assegurat que el programa pretén promoure un model de ciutat “diversa, intercultural i polièdrica on totes les persones tinguin accés a tots els seus drets”, després del que ha sostingut que les polítiques concretes es basaran en els eixos de respecte, protecció i garantia dels drets humans.
Guillén ha explicat que impulsaran una campanya per informar als ciutadans; plans de formació per a treballadors de l’Ajuntament; guies metodològiques generals i sectorials d’aplicació en les polítiques municipals, i una xarxa de persones i entitats defensores dels drets humans a Barcelona.
També revisaran la normativa municipal segons els estàndards dels drets humans per fer propostes de millora; elaboraran informes jurídics sobre normatives d’altres administracions que puguin afectar els drets humans –Guillén ha posat com a exemple la llei d’estrangeria i asil–, i fomentaran la participació de Barcelona en xarxes i fòrums internacionals.
ISLAMOFÒBIA
Guillén ha avançat que el juliol es presentarà un pla per conèixer la situació d’islamofòbia a la ciutat, i ha destacat que una de les principals línies és la prevenció i lluita contra el discurs de l’odi, després del que ha anunciat que portaran a terme una jornada en les xarxes socials a inicis del 2017 per concretar estratègies.
Ha dit que el Govern municipal donarà “un nou impuls” a l’Oficina per a la No Discriminació (OND), que farà funcions d’assessorament jurídic, preveurà personar-se en alguns litigis i farà informes jurídics per identificar determinats comportaments per contribuir a canviar normes i polítiques.