01.08.2019 - 14:51
La tinent d’alcalde d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha assegurat aquest dijous que el Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (Peuat) ‘és vigent legalment perquè no hi ha sentència ferma.’
Així ho ha assegurat en una roda de premsa després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·lés íntegrament en una sentència el Peuat al·legant inexistència d’avaluació econòmica i financera de l’actuacions a desenvolupar en execució del plantejament.
Sanz ha insistit que, malgrat la sentència, ‘a la ciutat de Barcelona no es donen, no es donaran noves llicències a hotels en el centre’, i ha explicat que demanaran un aclariment jurídic al tribunal i no ha descartat que el consistori presenti un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem (TS).
Ha ressaltat que la sentència conté un vot particular d’una magistrada de la sala, i ha recordat que ‘cap pla’ recent o del passat incorpora la memòria econòmica, perquè el pla especial determina usos i condicions, però no càrregues indemnitzables als particulars, segons ella.
També ha indicat que totes les sentències sobre el Peuat ‘avalen que l’Ajuntament tenia capacitat i potestat plena per a desenvolupar un instrument urbanístic” per a regular els allotjaments hotelers i on es podien implantar.
Necessitat de regular el turisme
Ha recordat que el Peuat va ser fruit d’un consens ampli veïnal i polític progressista en tota la ciutat en relació a la necessitat d’una norma que ‘permetés regular el turisme, posar ordre a una activitat que estava en la barra lliure.’
Sanz ha insistit que el Peuat és un ‘instrument necessari’, solvent i segur jurídicament, i ha assegurat que ha situat Barcelona al capdavant de les ciutats europees i mundials que estan intentant regular el turisme.
‘Al centre no hi caben més hotels, però el que necessitem són veïns i veïnes amb habitatges a preus assequibles’, ha remarcat.