Barcelona debatrà la fabricació ciutadana d’objectes en 3D i la seva viabilitat social i legal

  • Organitzen la jornada Barcelona Activa, el projecte europeu Digital DIY i BarCola

VilaWeb
Redacció
05.07.2016 - 13:10

Organitzen la jornada Barcelona Activa, el projecte europeu Digital DIY i BarCola

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

Barcelona acollirà aquest dimecres una jornada internacional sobre el projecte Digital DIY (‘Do it yourself’, ‘Fes-ho tu mateix’), basat en les tècniques de fabricació digital d’objectes en 3D, perquè els facin els mateixos ciutadans o els encarreguin a baix cost, han informat els organitzadors a Europa Press.

El DIY serveix per a objectes domèstics, però també per a aplicacions professionals, com models en 3D per a arquitectes i cirurgians, i ensenyament a les escoles, i també afavoreix l’Internet de les Coses (connectar a la xarxa objectes quotidians); però s’ha de reflexionar la viabilitat social real d’aquesta pràctica i com superar els problemes legals que puguin presentar-se en alguns casos.

DIGITAL DIY COMMUNITY DAY

El Digital DIY Community Day Barcelona es farà durant tot el dimecres al Cibernàrium-Edifici MediaTIC, i està organitzat pel consorci Digital DIY, Barcelona Activa i el grup de treball de l’Ajuntament ‘Barcelona Col·labora’ (BarCola).

Es reuniran investigadors, professors i autofabricants locals i internacionals: hi haurà tallers sobre aquest model de fabricació i també ponències per reflexionar sobre l’impacte d’aquestes pràctiques en totes les àrees de la societat, amb l’objectiu de preparar recomanacions sobre possibles canvis legislatius i polítics de qualsevol àmbit administratiu, des del local fins a l’europeu.

Entre els problemes legals a superar hi ha el risc d’infringir drets exclusius –com les patents–, però també existeix l’avantatge de compartir dissenys que tinguin llicències lliures.

WOUTER TEBBENS

El president del Free Knowledge Institute (soci del projecte Digital DIY), Wouter Tebbens, ha explicat a Europa Press que es tracta que la gent “sigui autònoma i s’apoderi de la tecnologia”: cada ciutadà podrà fer els seus objectes o bé encarregarà a especialistes un objecte a mida a partir de dissenys amb programari lliure, no subjectes a llicències de grans empreses, la qual cosa permet un model socioeconòmic més distribuït i sostenible, afirma.

Per això, ja existeixen fabricants d’aquests objectes en espais ‘maker’, com FabLabs –per exemple, el de Barcelona–, els Ateneus de Fabricació de l’Ajuntament i altres espais més autogestionats, com Made-Barcelona.

Segons els organitzadors de la jornada, l’esdeveniment coincideix amb l’interès de l’Ajuntament de Barcelona buscar noves vies per a aquest apoderament ciutadà de la tecnologia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor