Barcelona crearà una comercialitzadora de renovables i destinarà 130 milions a polítiques energètiques

  • Pretén doblar la producció municipal de renovables i garantir els subministraments bàsics

VilaWeb
Redacció
14.07.2016 - 14:21

Pretén doblar la producció municipal de renovables i garantir els subministraments bàsics

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

L’Ajuntament de Barcelona preveu destinar 130 milions fins al 2019 a estratègies per avançar cap a un canvi de model energètic que “democratitzi” el sector, amb mesures que inclouen la creació d’una entitat comercialitzadora d’energia pública que gestioni l’obtinguda de fonts renovables tant públiques com privades, ha explicat aquest dijous la tinent d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, i el regidor d’Energia, Eloi Badia.

La comissionada d’Ecologia, Eva Herrero, ha detallat en roda de premsa que plantegen que aquesta comercialitzadora pública gestioni de manera integrada la generació d’energia renovable de la ciutat i que inclogui tant l’autoconsum com la comercialització d’excedents que no s’utilitzin, i Badia ha assenyalat que podria posar-se en marxa a la tardor del 2018 perquè és un “llarg procés”.

Badia ha defensat que els 130 milions representen un “pressupost sòlid que permetrà desplegar tot aquest model”, i ha concretat que es distribueix en 76 milions per a la rehabilitació d’edificis; 36,2 milions per a la promoció i la generació d’energies renovables; 8,4 milions per combatre la pobresa energètica; altres deu per a atenció i difusió, i 200.000 euros per a planificació, cosa que es presentarà al Ple de la setmana que ve com una mesura de Govern.

Sanz ha destacat que els objectius de l’estratègia energètica del Govern d’Ada Colau inclouen reduir un 10% el consum d’energia final de tota la ciutat; disminuir un 18% les emissions de gasos hivernacle; doblar la generació local d’electricitat amb energies renovables, i garantir els subministraments bàsics a la ciutadania.

La tinent d’alcalde –que no ha xifrat l’estalvi que implicarien aquestes mesures per als ciutadans– ha assegurat, preguntada pels periodistes, que han identificat espais en els quals col·locar plaques fotovoltaiques, tot i que no ha concretat quins, per avançar amb l’objectiu de doblar la generació local d’electricitat amb renovables.

LLOGAR TERRATS

Badia ha dit que treballaran amb diversos models i buscaran la col·laboració amb la ciutadania, amb particulars i amb el sector per impulsar l’energia fotovoltaica estudiant diverses mesures, entre les quals ha plantejat “llogar terrats per a panells solars”, donar suport a a la ciutadania amb inversions i campanyes de ‘crowdfunding’ per a instal·lacions.

Herrero ha assenyalat que també potenciaran l’observatori de l’energia per analitzar dades i elaborar un diagnòstic, i que preveuen monitorar 50 edificis municipals cada any, que se sumen als 47 dels quals ja es fa seguiment del consum energètic, cosa que també s’analitza en sistemes que inclouen 39 fotovoltaics i 76 solars tèrmics.

25.000 NOUS LED

Promouran l’estalvi i l’eficiència energètica amb la rehabilitació d’edificis; establint que els nous siguin de zero emissions, i millorant l’enllumenat públic, passant del 10% de punts amb tecnologia LED al 30% el 2019, amb 25.000, entre altres mesures, ha explicat Herrero.

A més, ha recordat que estan impulsat els punts d’atenció energètica a la ciutadania, vinculats a l’oficines d’habitatge, i Badia ha afirmat que seguiran impulsant plans d’ocupació relacionats amb el sector de les renovables, àmbit pel qual aposta el Govern de Colau.

Sanz ha garantit que l’Ajuntament pot desenvolupar totes aquestes mesures d’acord amb les seves competències i al marc legal malgrat “la reforma elèctrica del Govern espanyol i la seva aposta per limitar l’autoconsum”, i ha demanat modificar aquesta normativa, que els grups del Congrés es comprometin a impulsar aquest canvi i que altres ciutats avancin en la mateixa direcció.

DEMOCRATITZAR EL SECTOR

“L’energia és un dret, però el marc de regulació no està fixat en aquest sentit, sinó que està dissenyat per garantir control i els beneficis de l’oligopoli elèctric”, ha asseverat Sanz, que ha criticat que el Govern espanyol no aposta per les energies renovables, i ha avisat que el canvi de model no és un caprici, sinó una necessitat.

Ha insistit que Barcelona vol “liderar aquesta transició i desafiar una normativa de l’Estat central que és injusta” i passar de la dependència dels combustibles fòssils a les energies renovables i d’una producció centralitzada a una producció dels ciutadans, i ha avisat que s’ha de tenir el sector i la ciutadania avançant cap a la sobirania dels veïns dins d’una nova cultura de l’energia en la qual ningú ha de quedar-se sense accés als subministraments.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor