“Barcelona està col·lapsada”: la Copa Amèrica agreuja els problemes d’habitatge

  • La competició esportiva de vela, que es farà del 22 d’agost al 20 d’octubre, fa pujar els preus dels lloguers de la ciutat

VilaWeb

Text

Alba Tebar Gutiérrez

11.02.2024 - 21:40

El nivell de massificació a què sembla que Barcelona arribarà aquest estiu ha posat els ciutadans en alerta. Del 22 d’agost al 20 d’octubre, s’hi farà la Copa Amèrica de vela, un període en què es calcula que la ciutat rebrà uns dos milions i mig de visitants. Això, sense comptar els turistes habituals dels mesos d’estiu. La Copa Amèrica és el tercer esdeveniment esportiu més important i seguit del món, després dels mundials de futbol i dels jocs olímpics.

Per això, uns quants ciutadans s’han organitzat en la plataforma No a la Copa Amèrica per alertar d’una pujada desorbitada del preu del lloguer, especialment al barri de la Barceloneta, l’epicentre de la competició. De fet, en alguns dels principals portals immobiliaris de la ciutat s’han vist anuncis de pisos turístics a preus molt elevats que es valien del ganxo de la Copa Amèrica.

Fa mesos que un bon grapat dels participants de la copa –uns dos mil– s’allotgen a Barcelona. I, en la major part de casos, opten pels lloguers de temporada o per la compra de pisos per a establir-s’hi com a segona residència o tercera. Esther Jonquera, membre de No a la Copa Amèrica, adverteix del perill que implica per a la ciutat promocionar aquesta competició: “Venen que la Copa Amèrica catapulta Barcelona com a ciutat nàutica. Però Barcelona no necessita més promoció, i això ho sap tothom: està col·lapsada. Per què sis dels països més rics del món han de venir aquí a disputar una competició en què cap equip del país no participa? No té cap mena de sentit.”

Pujada del lloguer i escassetat de recursos hídrics

Mari Pueyo, membre del Sindicat de Llogateres, alerta que, actualment, la majoria d’oferta de la Barceloneta és de lloguer temporal o turístic. I dóna una altra dada: ja s’ha convertit en el barri més car de tot el país. Tanmateix, Jonquera explica que la pujada de preus s’ha començat a estendre a la resta de barris de la ciutat.

El Sindicat de Llogateres considera que la Copa Amèrica agreujarà encara més la crisi d’habitatge de Barcelona. Segons Pueyo, la competició, afegida a la nova llei d’habitatge, donarà màniga ampla a l’especulació. “La nova llei no regula els lloguers de temporada, i els inversors i els fons voltor aprofitaran aquest forat per fer extractivisme”, denuncia.

“No sé quant de temps em podré quedar a viure aquí, tenim por que ens fotin al carrer perquè els propietaris hagin decidit que necessiten 3.000 euros de lloguer”, es queixa Jonquera, que és veïna de la Barceloneta. I afegeix: “Ens quedem sense comerç de proximitat i alhora apugen els preus de productes de necessitats bàsiques com el menjar.” A més, no entén com Barcelona podrà absorbir dos milions i mig de persones en ple context d’emergència per sequera: “Tota aquesta gent també farà servir aigua i transport privat, i es tensaran al màxim els recursos hídrics.”

Precedent nefast a València

La por de les conseqüències negatives que la Copa Amèrica pot portar a Barcelona no és gratuïta. Hi ha el precedent dels Jocs Olímpics del 92, i el de la Copa Amèrica a València, que es va disputar dues vegades: el 2007 i el 2010. Un cas que Jonquera titlla de flagrant: “Van apujar els preus dels lloguers, van expulsar el veïnat, i van voler fer desaparèixer un barri sencer per construir-hi instal·lacions que, amb el temps, han quedat obsoletes i en desús.” Però l’inconvenient principal va ser la pèrdua de diners públics: “Parlem de pèrdues d’uns 370 milions pel cap baix, sense sumar-hi els diners que no s’han pogut demostrar.” Unes pèrdues que no s’han acabat de pagar fins fa pocs anys.

A més, denuncia que els diners invertits no es van revertir en els ciutadans, sinó que solament van servir per a engreixar les butxaques de les empreses privades i les elits. “Mira que tenim història de patetisme, però aquesta ho supera.” Per això, s’oposa a la repetició d’aquesta fórmula a Barcelona: “Vindrà gent amb un poder adquisitiu alt, que farà servir l’espai públic, i es deixarà una altra vegada la classe popular al marge.”

De tota manera, detalla que els organitzadors de la Copa Amèrica han dit que, aquesta vegada, les coses es farien diferent. Expliquen que no s’invertiran tants diners com a València, i que es construiran edificacions efímeres: una vegada usades, es podran desmuntar. Tanmateix, Jonquera en dubta: “A València també es va dir que en principi s’invertiria una determinada quantitat d’euros, i es van acabar desemborsant milions i milions d’euros i de corrupció. […] Tots els barris del litoral, des de les olimpíades, estem destinats a desaparèixer. No volem que torni aquesta competició ni cap de semblant al territori català”, etziba.

Una competició feta a mida per a les elits

Pueyo denuncia que els macroesdeveniments com la Copa Amèrica no porten riquesa a la ciutat, sinó més aviat feines precàries. A més, detecta un tracte favorable entre uns ciutadans o uns altres segons la seva procedència. Diu que s’ha donat màniga ampla als treballadors de les regates de vela, a qui han atorgat visats de dos anys per a viure i treballar ací sense cap impediment: “En canvi, tenim gent que fa vint anys que treballa i viu en aquest país a qui no hi ha manera que regularitzin els papers.”

Per tot plegat, Jonquera se sorprèn que els partits que es consideren progressistes que són al capdavant del govern de Barcelona donin suport al projecte: “Nega-t’hi, i, si te’n vas, te’n vas amb el cap ben alt.”

Finalment, es queixa que les autoritats no hagin consultat a la ciutadania si volia que s’organitzés la competició de vela a la ciutat. Per això demana, si més no, de tenir accés a un balanç totalment transparent dels diners que s’hi invertiran, a fi d’evitar situacions com la de València. I Pueyo fa una advertència final: “Aquesta Copa d’Amèrica no l’hem poguda aturar, però no deixarem que es faci mai més.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor