29.03.2022 - 17:27
|
Actualització: 29.03.2022 - 19:27
Barcelona acollirà per primera vegada a la seva història la Copa Amèrica de Vela. Serà el 2024 en la 37a edició d’aquest torneig que es disputa cada tres anys. Ho han anunciat en una presentació conjunta el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la batllessa de Barcelona, Ada Colau, i Grant Dalton, director general del New Zealand Team, organitzador de la prova. També hi eren el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà. La candidatura de Barcelona s’enfrontava a tres ciutats més: Màlaga (Espanya), Cork (Irlanda) i Yeddah (Aràbia Saudita).
Tant Aragonès com Colau s’han mostrat satisfets perquè Barcelona aculli un macroesdeveniment d’una dimensió tan grossa. “És un esdeveniment d’una importància extraordinària que ens situarà a primera línia a escala mundial”, ha dit Aragonès, que ha destacat que durant les catorze setmanes que durarà la competició, Barcelona rebrà una atenció mediàtica mundial. “Després dels Jocs Olímpics i el Mundial de Futbol, es considera que és el tercer esdeveniment esportiu més important del món”, ha afegit Colau. Per això, ha dit que Barcelona “es bolcarà com a ciutat” en la Copa Amèrica per a fer que sigui la millor edició de la història.
Els organitzadors han assegurat que es preveu un retorn de 1.000 milions d’euros a Catalunya. Per contra, abans caldrà destinar-hi 70 milions d’euros d’inversió publicoprivada –que han d’abastar per a pagar una taxa a l’organització i les obres d’adequació del port–, dels quals 25 milions seran d’origen privat. No s’han detallat ben bé les xifres de què aportarà cada institució –Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i Consorci de Turisme–, però Colau ha dit que l’Ajuntament de Barcelona hi destinarà directament 10 milions d’euros. A més, ha dit que l’ajuntament s’ha compromès que els serveis municipals treballaran especialment per a la Copa Amèrica de Vela i que hi dedicaran una partida per a publicitat.
Es calcula que l’anterior seu de la competició, Auckland, va tenir unes pèrdues estimades de 94 milions d’euros. Ara bé, cal tenir en compte que es va celebrar molt condicionada per la pandèmia de la covid.
Les instal·lacions es repartiran per tot el port
El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha estat l’encarregat de donar detalls sobre les infrastructures que s’hi dedicaran i ha dit que s’aprofitaran al màxim les instal·lacions ja existents. Cada equip participant necessita una base tècnica al costat de l’aigua, on hi haurà la nau amb la qual competiran, però també oficines on treballaran unes dues-centes persones per equip. Es repartiran per tota la zona del Port Vell: a la zona de Marina Barcelona 92, a la de Barcelona Nàutic Center, la dels cinemes Cinesa, la de l’empresa naviliera Grimaldi Lines i la de l’antic cinema IMAX. Serà en aquest darrer on s’acollirà l’equip organitzador New Zealand Team. Això suposarà endarrerir l’enderrocament del cinema IMAX, però Calvet ha garantit que no s’alterarà el calendari de construcció del Liceu del Mar, el projecte que s’hi ubicarà.
Calvet ha dit que el Port de Barcelona posarà a disposició dels equips participants els espais, però que seran els equips els encarregats d’adequar-los a les seves necessitats. A més, ha dit que el Port només invertirà en instal·lacions que puguin tenir ús més enllà de la competició esportiva.
Les infraestructures destinades als equips s’acompanyaran d’altres al Moll de la Fusta, on hi haurà equipaments destinats als ciutadans perquè segueixin la competició esportiva. “Repartim les instal·lacions per tot el port de manera que és tota la ciutat qui acull la competició de la Copa Amèrica”, ha dit.
La candidatura va ser presentada a principis de mes per l’Ajuntament de Barcelona. “Apostes com aquestes ens permeten situar-nos al món”, va dir el primer tinent batlle de la ciutat, el socialista Jaume Collboni. Aquesta prova esportiva es va organitzar dues vegades a València el 2007 i el 2010 i està estretament associada a la corrupció dels governs del PP durant aquella època, durant els mandats de Rita Barberà i Francisco Camps. L’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) va calcular que la factura de tot allò era de 1.847 milions d’euros.
De fet, València va renunciar recentment a organitzar l’edició del 2024 perquè tant des de l’Ajuntament de València com des de la Generalitat Valenciana, no veien amb bons ulls el cost que podria tenir. Això ha indignat la portaveu del PP al consistori valencià, María José Catalá, que diu que “serà imperdonable” si finalment la Copa s’organitza a Barcelona.